Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ocet 10 %
1 szkl -
woda
4 szkl -
cukier
1 łyżka -
sól
1 łyżka -
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt -
Gorczyca biała cała Prymat
1 łyżeczka -
ziele angielskie
kilka ziaren -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
kilka ziaren
Przepis i sposób przygotowania Grzyby marynowane
- prawdziwki, podgrzybki i maślaki - 10 min
- opieńki i kurki - 15 min.
Odsączyć.
Przygotować zalewę:
zagotować wodę z octem (4:1), cukrem, solą i przyprawami.
Grzyby przełożyć do wyparzonych słoików. Do każdego włożyć troszkę pokrojonej cebulki, czosnku, papryki, marchewki oraz odrobinę tymianku.
Zalać gorącą zalewą, zakręcić słoiczki i pasteryzować na małym ogniu przez 20 - 25 min.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
SMACZNEGO :)
Komentarze (56)
Załaduj więcej komentarzy (46)