Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ocet 10 %

    1 szkl
  • woda

    4 szkl
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka
  • liść laurowy

    3 szt
  • gorczyca biała

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    kilka ziaren
  • pieprz czarny ziarnisty

    kilka ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Młode obrane grzybki dokładnie wypłukać a następnie wrzucić do wrzącej osolonej i zakwaszonej 2 łyżkami octu wody i gotować:
- prawdziwki, podgrzybki i maślaki - 10 min
- opieńki i kurki - 15 min.
Odsączyć.

Przygotować zalewę:
zagotować wodę z octem (4:1), cukrem, solą i przyprawami.
Grzyby przełożyć do wyparzonych słoików. Do każdego włożyć troszkę pokrojonej cebulki, czosnku, papryki, marchewki oraz odrobinę tymianku.
Zalać gorącą zalewą, zakręcić słoiczki i pasteryzować na małym ogniu przez 20 - 25 min.

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (56)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

m1monika

18.12.2013 13:52
uwielbiam :-)

adelajda

02.08.2013 09:52
lubię grzybki marnowane

Łukasz15

01.07.2013 12:58
Pyszne grzybki

Bernadeta1

12.06.2013 12:04
lubię takie marynowane grzybki

kuklik

02.05.2013 11:05
aż poczułam zapach lasu

Beata23

28.03.2013 19:50
pięknie wyglądają

IKrakowianka

18.03.2013 20:21
uwielbiam takie grzybki

Pietruszka

23.02.2013 22:41
uwielbiam marynowane grzybki

Pani Domu

07.02.2013 21:32
uwielbiam takie grzyby

cooleczka

29.10.2012 19:13
lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat