Grzyby marynowane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ocet 10 %

    1 szkl
  • woda

    4 szkl
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    kilka ziaren
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    kilka ziaren
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Młode obrane grzybki dokładnie wypłukać a następnie wrzucić do wrzącej osolonej i zakwaszonej 2 łyżkami octu wody i gotować:
- prawdziwki, podgrzybki i maślaki - 10 min
- opieńki i kurki - 15 min.
Odsączyć.

Przygotować zalewę:
zagotować wodę z octem (4:1), cukrem, solą i przyprawami.
Grzyby przełożyć do wyparzonych słoików. Do każdego włożyć troszkę pokrojonej cebulki, czosnku, papryki, marchewki oraz odrobinę tymianku.
Zalać gorącą zalewą, zakręcić słoiczki i pasteryzować na małym ogniu przez 20 - 25 min.

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

SMACZNEGO :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (56)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
m1monika 18.12.2013 13:52
uwielbiam :-)
adelajda 02.08.2013 09:52
lubię grzybki marnowane
Łukasz15 01.07.2013 12:58
Pyszne grzybki
Bernadeta1 12.06.2013 12:04
lubię takie marynowane grzybki
kuklik 02.05.2013 11:05
aż poczułam zapach lasu
Beata23 28.03.2013 19:50
pięknie wyglądają
IKrakowianka 18.03.2013 20:21
uwielbiam takie grzybki
Pietruszka 23.02.2013 22:41
uwielbiam marynowane grzybki
Pani Domu 07.02.2013 21:32
uwielbiam takie grzyby
cooleczka 29.10.2012 19:13
lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat