Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa pizza jak z pizzerii

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szkl
drożdże 50 g
sól
cukier 2 łyżeczki
oliwa 1 łyżka
pomidor
bazylia świeża
ząbek czosnku 1 szt
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
sól
pieprz
mozzarella
pieczarki
cebula
papryka czerwona
woda letnia 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa pizza jak z pizzerii

Pierwsza czynność to przygotowanie ciasta.
Mąkę usypujemy na kopczyk i robimy w środku dziurkę,do której dodajemy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru.
Wlewamy 1/3 letniej wody i zagniatamy lekko ciasto, a następnie solimy odrobinę do smaku.
Wlewamy pozostałą wodę oraz dodajemy oliwy i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ja stawiam ciasto w miseczce przykrytej ręcznikiem kuchennym koło lekko uchylonego, nagrzewającego się piekarnika.
Czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta to jakieś 30 minut.

Zabieramy się za sos.
Pomidora, czosnek i bazylię blendujemy na jednolita masę.
Doprawiamy solą i pieprzem, przelewamy do rondelka i podgrzewamy na ogniu.
Dodajemy cukier oraz koncentrat, aby zagęścić sos.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i z każdej z nich wyrabiamy okrągłe pizze średnicy dużego talerza obiadowego.
Moja rada jest taka:
jak będziemy wyrabiać ciasto na kształt pizzy nie posypujmy blatu mąką, a kaszą manną.
Dziwne prawda??
Czytałam, że ciasto wychodzi lepsze.
Przetestowałam sama - SPRAWDZA SIĘ :)
Rant pizzy zakładamy tak, aby powstało obrzeże lub jak ja to mówię z przyjaciółmi "krawężnik" :D
Przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy tarta mozzarella.
Równie dobrze możemy użyć mozzarelli w kulce, odrywając jej części i układając na cieście.
Na koniec w dowolnej kolejności układamy nasze ulubione dodatki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jakieś 10-15 minut.

Wierzch można udekorować listkami bazylii, tak jak to zrobiłam ja.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

slonko888 03.03.2014 10:26
mniam mniam mniam
anusq18
anusq18 07.01.2014 18:54
pysznie wygląda
Gary Michy 12.10.2013 23:36
Faktycznie piękna jak w pizzerii, ale na pewno smaczniejsza :)
gosia561 12.10.2013 11:21
wygląda apetyczne
juuusta 12.10.2013 10:36
pyszna bo domowa :)
Anna133 12.10.2013 09:48
ciekawe smaki , lubie takie
Mira85 12.10.2013 09:35
o domowa, pycha
Ola1984 12.10.2013 08:57
Uwielbiam domową pizzę :)
Aga-25 12.10.2013 08:43
ale smaczna
iwi 12.10.2013 08:32
Domowa zawsze nalepsza
Magula 12.10.2013 08:30
ja też wybrałabym taka domowa
Agnieszka-87-25 12.10.2013 08:29
na pewno smaczna
Konczi 12.10.2013 08:20
myślę, że o niebo smaczniejsza niż z pizzerii :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak