Przepis i sposób przygotowania na: Domowa pizza jak z pizzerii
Mąkę usypujemy na kopczyk i robimy w środku dziurkę,do której dodajemy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru.
Wlewamy 1/3 letniej wody i zagniatamy lekko ciasto, a następnie solimy odrobinę do smaku.
Wlewamy pozostałą wodę oraz dodajemy oliwy i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Ja stawiam ciasto w miseczce przykrytej ręcznikiem kuchennym koło lekko uchylonego, nagrzewającego się piekarnika.
Czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta to jakieś 30 minut.
Zabieramy się za sos.
Pomidora, czosnek i bazylię blendujemy na jednolita masę.
Doprawiamy solą i pieprzem, przelewamy do rondelka i podgrzewamy na ogniu.
Dodajemy cukier oraz koncentrat, aby zagęścić sos.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i z każdej z nich wyrabiamy okrągłe pizze średnicy dużego talerza obiadowego.
Moja rada jest taka:
jak będziemy wyrabiać ciasto na kształt pizzy nie posypujmy blatu mąką, a kaszą manną.
Dziwne prawda??
Czytałam, że ciasto wychodzi lepsze.
Przetestowałam sama - SPRAWDZA SIĘ :)
Rant pizzy zakładamy tak, aby powstało obrzeże lub jak ja to mówię z przyjaciółmi "krawężnik" :D
Przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy tarta mozzarella.
Równie dobrze możemy użyć mozzarelli w kulce, odrywając jej części i układając na cieście.
Na koniec w dowolnej kolejności układamy nasze ulubione dodatki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jakieś 10-15 minut.
Wierzch można udekorować listkami bazylii, tak jak to zrobiłam ja.