Przepis i sposób przygotowania na: Dietetyczne pieczarki
Paprykę obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry, usuwamy ziarenka, drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy obrany i posiekany w drobną kostkę czosnek i cebulę. Smażymy do zarumienienia.
Dodajemy pomidory, paprykę, bazylię i oregano.
Dusimy razem około 10 minut. Lekko studzimy i miksujemy dokładnie blenderem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą ognistą.
Pieczarki obieramy ze skórki, usuwamy ogonki. Lekko solimy i pieczemy przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.
Na podpieczone pieczarki kładziemy pastę pomidorową i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-12 minut.
Przed podaniem pieczarki posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzeszkami i drobno posiekaną natką pietruszki.