Dietetyczna galaretka na wiosnę

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z indyka

    50 dag
  • marchewka

    3 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/4 sztuki
  • por

    1/4 sztuki
  • groszek konserwowy

    0,5 puszki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • sól

    do samku
  • pieprz

    do smaku
  • natka pietruszki

    odrobina
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte i osuszone mięso przekroić na 4 równe części. Obrać cebulę, umyć wraz z selerem i porem. W odrobinie zimnej wody rozpuścić żelatynę. Do garnka wlać półtora litra wody. Włożyć mięso, warzywa i doprawić do smaku. Gotować aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i warzywa. Zachować 1 litr wywaru. Do wywaru dodać żelatynę. Podgrzać, nie gotować. Mięso pokroić na kawałki, marchew w plastry. W głębokim naczyniu ułożyć na dnie mięso i zalać żelatyną. Gdy przykryje mięso odstawić do lodówki po ostygnięciu. Na zastygniętym spodzie ułożyć marchew z groszkiem, zalać żelatyną i też schłodzić. Na górze ułożyć pozostałe mięso i znów zalać żelatyną, schłodzić. Udekorować natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rakow2 06.07.2011 17:12
można by spróbować
marcia71 17.05.2011 00:48
zdrowe na stawy
marenka 18.10.2010 07:25
Fajna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat