Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

deser jabłkowo bananowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka prażone 100 g
banan 1 szt
cynamon
serek mascarpone 200 g
śmietana 30% 200 g
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat
wiśnie bez pestek
maliny świeże

Przepis i sposób przygotowania na: deser jabłkowo bananowy

Kroki postępowania

1
Przygotuj jabłka. Jeśli posłużysz się jabłkami prażonymi pozostaje je tylko zmielić blenderem. Natomiast jeśli chcesz użyć świeżych jabłek, pokrój je na kawałki i gotuj przez kilka minut, aby zmiękły.
Krok 1 - deser jabłkowo bananowy foto
2
Pokrój w plasterki banana. Skrop sokiem z cytryny.
Krok 2 - deser jabłkowo bananowy foto
3
Jabłka zblenduj. Dodaj pół łyżeczki cynamonu oraz 3/4 banana.
Krok 3 - deser jabłkowo bananowy foto
4
Ubij śmietanę.
Krok 4 - deser jabłkowo bananowy foto
5
Dodaj około 4 łyżki cukru pudru.
Krok 5 - deser jabłkowo bananowy foto
6
Następnie dodaj masę jabłkowo-bananową.
Krok 6 - deser jabłkowo bananowy foto
7
Na koniec dodaj serek mascarpone. Gdy masa będzie już dobrze wymieszna, dodaj rozmieszaną żelatynę.
Krok 7 - deser jabłkowo bananowy foto
8
Następnie na dno pucharków połóż wiśnie, następnie zalej do połowy masą. Na wierzch wrzuć kilka plastrów banana, następnie zalej pozostałą masą.
Krok 8 - deser jabłkowo bananowy foto
9
Wstaw do lodówki na godzinę. Udekoruj malinami. Smacznego.
Krok 9 - deser jabłkowo bananowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 05.11.2014 22:59
fajny przepis.
V_kuchareczka 05.11.2014 22:10
pyszny deserek
MałaMi89 05.11.2014 21:08
Tak lubię :)
Noruas 05.11.2014 20:41
świetny deserek,mega owocowy!
irenka 05.11.2014 19:56
pyszny deserek
Lis 05.11.2014 19:30
Pycha taki deser:)
kasia.s 05.11.2014 19:24
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak