Czosnkowe maślaki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • grzyby leśne

    2 kg

Zalewa proporcje

  • ocet 10 %

    1 szklanki
  • woda

    4 szklanki
  • sól

    1 łyżeczka
  • cebula

    2 sztuka
  • czosnek

    1 główka
  • ziele angielskie

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyszczamy,zdejmujemy z kapeluszy skórki,wrzucamy na osoloną gotującą się wodę i gotujemy około 15 minut po tym czasie odcedzamy na durszlaku. Zalewa: Wodę zagotowujemy z octem i łyżeczką soli. Do suchych i wyparzonych słoiczków wkładamy po dwa ząbki obranego czosnku oraz wiórka posiekanej w piórka cebuli,dodajemy liść ziele oraz pieprz ziarnisty,wkładamy gotowane grzyby do 2/3 objętości słoika zalewamy gotującą się zalewą zakręcamy natychmiast słoiczki i okręcamy w gruby koc.Gdy ostygną przechowywać w chłodnym ciemnym miejscu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 14.09.2014 19:22
uwialbiam marynowane grzybki
Wacław 01.09.2014 10:18
smaczne maślaczki
ada.la 31.08.2014 16:07
fajny przepis
inka2012 31.08.2014 16:06
muszę wypróbować ten przepis
pajbek 31.08.2014 15:43
Muszą być pyszne :-)
barbara11561 31.08.2014 15:39
pyszna zakąska i nie tylko:)
patryska76 31.08.2014 14:53
Ciekawy pomysł ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat