Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnkowa zupa-krem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 3,2% 1 litr
woda 1 litr
ząbki czosnku 6 szt
masło 2 łyżka
mąka 2 łyżka
jajko 3 szt
sok z cytryny

Porada

Zupa najlepiej smakuje, gdy gotowana jest na małym ogniu ok. 2 godzin.

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowa zupa-krem

Ząbki czosnku należy rozgnieść, a następnie zagotować w wodzie zmieszanej z mlekiem. Masło utrzeć z mąką na gładką masę i powoli mieszając, dodawać do zupy, ubijając jednocześnie trzepaczką. Zupę gotujemy na maleńkim ogniu. W tym czasie rozbijamy jajka, oddzielamy żółtka, rozbijamy je widelcem, skraplamy kilkoma kroplami soku z cytryny i dodajemy do zupy. W ten sam sposób, czyli ubijając trzepaczką, dodajemy białka. Zupę gotujemy tak długo, aż stanie się gładka oraz delikatna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak