Czerwony krem z płatkami kukurydzianymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bulion

    1,5 l
  • papryka czerwona

    1 duża szt.
  • burak

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • marchewki

    5 szt.
  • por (biała część)

  • pietruszka

    1 szt.
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • czosnek

    2 ząbki
  • imbir

    około 1 cm
  • sól i pieprz

  • oliwa

  • płatki kukurydziane

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Propozycja na intensywnie czerwony, pożywny, smaczny i lekko słodki krem warzywny podawany z płatkami kukurydzianymi.

PRZYGOTOWANIE:

1. Cebulę, paprykę i por kroimy, a buraka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko podsmażamy na oliwie z oliwek do momentu, aż warzywa delikatnie zmiękną.

Marchewki oraz pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, natkę pietruszki siekamy i wrzucamy do gotującego się bulionu. Po około 5 minutach dorzucamy podsmażone wcześniej warzywa i kawałek imbiru. Wszystko gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa nabiorą odpowiedniej miękkości (około 30 minut).

Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekane ząbki czosnku.

2. Zawartość garnka miksujemy na jednolitą i gładką masę.

Powstały krem jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.

* Jeśli nie gustujemy w zbyt słodkich zupach, możemy ją zakwasić octem jabłkowym.

Podajemy z płatkami kukurydzianymi lub innymi dodatkami.

Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Maridka19 30.04.2015 08:23
Lubię takie kremy
aginaa 28.04.2015 11:18
smaczny kremik
Asik32 28.04.2015 10:23
jakie fajne danie:) mniam
Anna169Hosz 28.04.2015 09:35
Smaczny i oryginalnie wygląda.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat