Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony barszcz z suszonymi grzybami na Wigilię
Esencjonalny barszcz czerwony, czysty tradycyjnie podawany jest w towarzystwie uszek z grzybami na Wigilii. Można go przygotować również na inne okazję i podawać, na przykład z krokietami.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak zrobić barszcz czerwony z suszonymi grzybami
- jak sprawić, żeby barszcz miał piękny kolor
1. Warzywa pokrój i duś przez chwilę w dużym garnku z dodatkiem masła i oleju. Dodaj przyprawy i buraki, a następnie zalej wodą. Gotuj całość na małym ogniu przez jedną godzinę. Następnie wyjmij wszystkie warzywa i przecedź całość.
2. Dopraw sokiem z cytryny oraz pieprzem mielonym. Przelej przez startego, surowego buraka wyłożonego na sitku (nabierze ładnego czerwonego koloru).
3. Tak przygotowaną zupę podawaj w bulionówkach lub na talerzu z uszkami z farszem grzybowym.