Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwone kluski śląskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 3 sztuki
mąka ziemniaczana 2-3 łyżki
burak 1 sztuka
sól do smaku
oliwa 2 łyżeczki
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwone kluski śląskie

Buraka obieramy, kroimy na niezbyt grube talarki, spryskujemy oliwą i pieczemy w ok. 190 stopniach przez ok. 10-15 minut. Po upieczeniu buraki miksujemy blenderem na gładką masę lub posługujemy się tarką o małych oczkach. Masa może być gładka lub z kawałkami - tak jak moja. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, a następnie układamy w podłużny bochenek. Dzielimy na 4 części i na miejsce jednej wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko, buraki. Wszystko zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki, by ciasto się nie lepiło. Formujemy kuleczki, robimy dziurkę w środku. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Elexis 09.08.2012 18:20
Super!
Elexis 09.08.2012 18:20
Super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak