Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Czerwona kapusta na ciepło

4.8
(119)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Sałatka z duszonej kapusty czerwonej. Przepis na sałatkę z kapusty czerwonej na ciepło.

Składniki:

kapusta czerwona
1 (mała) główka
jabłko kwaśne
0,5 sztuki
ocet winny
2 łyżki
mąka pszenna
1 łyżka
masło
1 łyżka
kostka rosołowa Kucharek
1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
3-4 sztuki
Sklep Prymat
cebula
1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwona kapusta na ciepło

Kapusta czerwona na ciepło, świetny dodatek do dań obiadowych. Najlepiej pasuje do dań z mięsa wołowego i wieprzowego - rolady, zrazów, schabu czy karkówki.

Kapustę umyć i poszatkować. (używam robota). Zagotować w garnku wodę (500 ml), z kostką rosołową. Do wrzącej wrzucać partiami kapustę, liść laurowy i ziele. Każdą partię delikatnie posolić. Zetrzeć do kapusty pół jabłka na grubej tarce.
Gotować do miękkości (około 30 minut).

Po tym czasie odcedzić zostawiając w garnku na samym dnie trochę wody z kapusty. Do tej wody dodać masło, a po jego rozpuszczeniu dać mąkę i wymieszać.

Dołożyć pokrojoną drobno cebulę, kapustę, wlać ocet wymieszać i jeszcze chwilę "dusić".  Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem (czasem trzeba/można łyżeczką cukru wszystko zależy od kapusty na jaką trafimy). 
Kapustę podawać ciepłą.

Pyszna do schabowego. :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pieter 27.03.2025 09:34
Zagotować w garnku ile wody?
Doradca Smaku 28.03.2025 13:58
500 ml
Ines 10.11.2024 13:19
A to jabłko to kiedy dodać?
Doradca Smaku 12.11.2024 09:44
Tak jak zostało opisane w przepisie: "Kapustę umyć i poszatkować. (używam robota). Zagotować w garnku wodę z kostką rosołową. Do wrzącej wrzucać partiami kapustę, liść laurowy i ziele. Każdą partię delikatnie posolić. Zetrzeć do kapusty pół jabłka na grubej tarce."
Karcia 08.03.2024 14:56
Najlepsza jaką jadłam!!!
Doradca Smaku 11.03.2024 08:16
To świetnie - cieszę, że przepis na czerwoną kapustę na ciepło się sprawdził.
Ada-Gaba 29.06.2016 20:54
Smaczny dodatek do obiadu
pestka 13.02.2014 08:52
lubię taki dodatek do obiadu
norweska20 05.02.2014 08:06
idealna do klusek i rolady
juuusta 23.01.2014 23:16
Pyszna kapusta
Magula 21.01.2014 08:07
Musze taką zrobić bo dawno nie jadłam.
Ania321 21.01.2014 01:19
coś, co uwielbiam :)
gusia1000 21.01.2014 00:08
Lubię taką jeść.
Bernadeta1 21.01.2014 00:04
Smaczny dodatek do obiadu
gosia561 21.01.2014 00:01
fajnie doprawiona v
sanielcia 20.01.2014 23:59
lubię taką, super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak