odc. 28 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 28: Sałatka z ryżem jak u Mamy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ryż

    250 g
  • jajka

    2 szt.
  • pomidor

    1 szt.
  • oliwki zielone

    120 g
  • cebula

    1 szt.
  • tuńczyk

    1 puszka
  • ziemniaki

    3 szt.
  • pieprz biały mielony

Majonez domowy

  • żółtka

    2 szt.
  • olej

    250 ml
  • ocet winny

    1 łyżka
  • musztarda rosyjska

    3 łyżki
  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 28: Sałatka z ryżem jak u Mamy foto
Do osolonej zimnej wody wsypujemy ryż i gotujemy do zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle ok. 15 – 20 minut).
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 28: Sałatka z ryżem jak u Mamy foto
Przygotowujemy domowy majonez. 2 żółtka wrzucamy do miski i rozbijamy je. Dolewamy odrobionę wody i mieszamy. Następnie dodajemy musztardę ostrą rosyjską Prymat.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 28: Sałatka z ryżem jak u Mamy foto
Całość mieszamy, a następnie dolewamy olej, nadal mieszając. Po uzyskaniu konsystencji majonezu, doprawiamy go solą i odrobiną octu winnego. Ponownie mieszamy i gotowy majonez odstawiamy do lodówki.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 28: Sałatka z ryżem jak u Mamy foto
Ugotowane wcześniej i obrane ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Cebulę drobno siekamy i dorzucamy do ziemniaków.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 28: Sałatka z ryżem jak u Mamy foto
Obranego uprzednio pomidora kroimy w kostkę. Do miski z ziemniakami dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, pokrojonego pomidora oraz oliwki zielone.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 28: Sałatka z ryżem jak u Mamy foto
Ugotowane na twardo dwa jajka kroimy w kawałki i dodajemy do składników w misce. Ugotowany ryż odcedzamy, studzimy przelewając zimną wodą i odstawiamy. Z lodówki wyjmujemy majonez i doprawiamy pieprzem białym mielonym. Ostudzony ryż dodajemy do składników w misce i mieszamy całość.Następnie dodajemy majonez. Całość porządnie mieszamy. Dla smaku i wedle uznania doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 28: Sałatka z ryżem jak u Mamy foto
Tak przygotowaną sałatkę wykładamy do miseczek, dekorujemy zielonym listkiem bazylii i podajemy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paula191919 30.07.2014 07:59
Podobną robię ale to jakaś inna i może smaczniejsza od mojej....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat