Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Sałatka:
-
śledź bałtycki
3 płaty -
ogórki kwaszone
3 szt. -
cebula
1 szt. -
jabłko ze skórką (szara reneta)
1 szt. -
marchewka ugotowana
1 szt. -
ziemniaki ugotowane
1 duży lub 2 małe -
ugotowany burak
1/2 szt. -
borowiki marynowane
50 g -
masło
2 łyżki -
bułki
2 szt.
Sos:
-
serek śmietankowy
2 łyżki -
Musztarda rosyjska Prymat
1 łyżka -
miód wielokwiatowy
25 ml -
śmietana 22%
50 ml
Posypka:
-
twaróg tłusty
65 g -
pomidory bez skóry
1 szt.
Dekoracja:
-
kawior czerwony
1 łyżeczka -
szczypiorek
Do smaku:
-
Papryka słodka mielona Prymat
-
Czarnuszka nasiona Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XI: Sałatka lwowska ze śledziem, odc. 25
Kroimy śledzia na duże kawałki (około 2 cm). Ogórki kwaszone kroimy w plasterki i dodajemy do śledzia. Cebulę kroimy w piórka. Jabłko kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę oraz ziemniaki kroimy w plasterki (zostawiamy kilka plasterków marchewki do dekoracji). Dodajemy gotowanego buraka pokrojonego w kosteczkę. Pokrojone składniki wrzucamy do miski. Dodajemy grzybki (3 sztuki zostawiamy do dekoracji). Sałatki nie mieszamy!
Do szklanej miski wrzucamy 15-20 g serka śmietankowego. Dodajemy solidną łyżkę musztardy. Wlewamy miód. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy trzepaczką. Do smaku dodajemy słodką paprykę. Dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do sałatki ze śledziem. Delikatnie rozsmarowujemy, mieszamy dwoma łyżkami. Chowamy do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę.
Do czystej miski dodajemy tłusty twaróg wiejski krusząc go widelcem. Pokrojonego w kosteczkę pomidora razem z miąższem dodajemy do twarogu, nie mieszamy. Dodajemy czarnuszkę i sól morską, mieszamy bardzo delikatnie, aby połączyć wszystkie składniki.
Masło roztapiamy na rozgrzanej patelni. Połówki bułek kładziemy na patelnię z masłem (lekko dociskamy), aby wchłonęły tłuszcz. Podsmażamy z obu stron do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni do schłodzenia.
Podanie:
Sałatkę wyjmujemy z lodówki. Nakładamy do mniejszych miseczek w zależności od ilości osób. Na wierzch dodajemy po jednej łyżeczce czerwonego kawioru. Całość dekorujemy szczypiorkiem. Na grzanki nakładamy „posypkę” z twarogiem, pomidorami i czarnuszką. Dekorujemy grzybkiem i marchewką.
Komentarze (1)