odc. 25 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Sałatka lwowska ze śledziem, odc. 25

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Śledź jest w Polsce popularny, ale w takim wydaniu, niekoniecznie. Sałatka lwowska to mieszanka śledzia, cebuli, jabłka, ogórka, buraka i kilku innych składników. Tego po prostu trzeba spróbować.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka:

  • śledź bałtycki

    3 płaty
  • ogórki kwaszone

    3 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • jabłko ze skórką (szara reneta)

    1 szt.
  • marchewka ugotowana

    1 szt.
  • ziemniaki ugotowane

    1 duży lub 2 małe
  • ugotowany burak

    1/2 szt.
  • borowiki

    50 g
  • masło

    2 łyżki
  • bułki

    2 szt.

Sos:

  • serek śmietankowy

    2 łyżki
  • musztarda rosyjska

    1 łyżka
  • miód wielokwiatowy

    25 ml
  • śmietana 22%

    50 ml

Posypka:

  • twaróg tłusty

    65 g
  • pomidory bez skóry

    1 szt.

Dekoracja:

  • kawior czerwony

    1 łyżeczka
  • szczypiorek

    2 gałązki

Do smaku:

  • papryka słodka mielona

  • czarnuszka

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroimy śledzia na duże kawałki (około 2 cm). Ogórki kwaszone kroimy w plasterki i dodajemy do śledzia. Cebulę kroimy w piórka. Jabłko kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę oraz ziemniaki kroimy w plasterki (zostawiamy kilka plasterków marchewki do dekoracji). Dodajemy gotowanego buraka pokrojonego w kosteczkę. Pokrojone składniki wrzucamy do miski. Dodajemy grzybki (3 sztuki zostawiamy do dekoracji). Sałatki nie mieszamy!

Do szklanej miski wrzucamy 15-20 g serka śmietankowego. Dodajemy solidną łyżkę musztardy. Wlewamy miód. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy trzepaczką. Do smaku dodajemy słodką paprykę. Dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do sałatki ze śledziem. Delikatnie rozsmarowujemy, mieszamy dwoma łyżkami. Chowamy do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę.

Do czystej miski dodajemy tłusty twaróg wiejski krusząc go widelcem. Pokrojonego w kosteczkę pomidora razem z miąższem dodajemy do twarogu, nie mieszamy. Dodajemy czarnuszkę i sól morską, mieszamy bardzo delikatnie, aby połączyć wszystkie składniki.

Masło roztapiamy na rozgrzanej patelni. Połówki bułek kładziemy na patelnię z masłem (lekko dociskamy), aby wchłonęły tłuszcz. Podsmażamy z obu stron do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni do schłodzenia.

Podanie: 

Sałatkę wyjmujemy z lodówki. Nakładamy do mniejszych miseczek w zależności od ilości osób. Na wierzch dodajemy po jednej łyżeczce czerwonego kawioru. Dekorujemy dwoma malutkimi gałązkami szczypiorku. Na grzanki nakładamy „posypkę” z twarogiem, pomidorami i czarnuszką. Dekorujemy grzybkiem i marchewką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat