Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Sałatka lwowska ze śledziem, odc. 25

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(210)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Śledź jest w Polsce popularny, ale w takim wydaniu, niekoniecznie. Sałatka lwowska to mieszanka śledzia, cebuli, jabłka, ogórka, buraka i kilku innych składników. Tego po prostu trzeba spróbować.

Składniki:

Sałatka:

śledź bałtycki 3 płaty
ogórki kwaszone 3 szt.
cebula 1 szt.
jabłko ze skórką (szara reneta) 1 szt.
marchewka ugotowana 1 szt.
ziemniaki ugotowane 1 duży lub 2 małe
ugotowany burak 1/2 szt.
borowiki marynowane 50 g
masło 2 łyżki
bułki 2 szt.

Sos:

serek śmietankowy 2 łyżki
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżka
miód wielokwiatowy 25 ml
śmietana 22% 50 ml

Posypka:

twaróg tłusty 65 g
pomidory bez skóry 1 szt.

Dekoracja:

kawior czerwony 1 łyżeczka
szczypiorek

Do smaku:

Papryka słodka mielona Prymat
Czarnuszka nasiona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Sałatka lwowska ze śledziem, odc. 25

Kroimy śledzia na duże kawałki (około 2 cm). Ogórki kwaszone kroimy w plasterki i dodajemy do śledzia. Cebulę kroimy w piórka. Jabłko kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę oraz ziemniaki kroimy w plasterki (zostawiamy kilka plasterków marchewki do dekoracji). Dodajemy gotowanego buraka pokrojonego w kosteczkę. Pokrojone składniki wrzucamy do miski. Dodajemy grzybki (3 sztuki zostawiamy do dekoracji). Sałatki nie mieszamy!

Do szklanej miski wrzucamy 15-20 g serka śmietankowego. Dodajemy solidną łyżkę musztardy. Wlewamy miód. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy trzepaczką. Do smaku dodajemy słodką paprykę. Dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do sałatki ze śledziem. Delikatnie rozsmarowujemy, mieszamy dwoma łyżkami. Chowamy do lodówki do schłodzenia na około 1 godzinę.

Do czystej miski dodajemy tłusty twaróg wiejski krusząc go widelcem. Pokrojonego w kosteczkę pomidora razem z miąższem dodajemy do twarogu, nie mieszamy. Dodajemy czarnuszkę i sól morską, mieszamy bardzo delikatnie, aby połączyć wszystkie składniki.

Masło roztapiamy na rozgrzanej patelni. Połówki bułek kładziemy na patelnię z masłem (lekko dociskamy), aby wchłonęły tłuszcz. Podsmażamy z obu stron do zarumienienia. Zdejmujemy z patelni do schłodzenia.

Podanie: 

Sałatkę wyjmujemy z lodówki. Nakładamy do mniejszych miseczek w zależności od ilości osób. Na wierzch dodajemy po jednej łyżeczce czerwonego kawioru. Całość dekorujemy szczypiorkiem. Na grzanki nakładamy „posypkę” z twarogiem, pomidorami i czarnuszką. Dekorujemy grzybkiem i marchewką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesiekrurarz 20.02.2020 20:21
Ogorki kwaszone w przepisie to zbrodnia. Kiszony to jest ogorek 'prawdziwy'. Kwaszone to syf.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak