Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladki z kremem mascarpone

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada gorzka 300 gramów
serek mascarpone 200 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladki z kremem mascarpone

Kroki postępowania

1
Przepis pochodzi z książeczki "Przysmaki z czekolady". Nieco go zmodyfikowałam i dla ułatwienia Wam pracy dodałam własne zdjęcia krok po kroku. Dodam jeszcze, że ja używałam większych papilotek niż polecane w oryginalnym przepisie - u mnie 2,5 x 4 cm, dlatego zalecam nakładanie podwójnej warstwy czekolady na papilotki. Jeśli używasz mniejszych papilotek, wystarczy pojedyncze smarowanie i tylko 100 g czekolady.

200 g czekolady pokrusz w szerokiej misce i ustaw ją w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia czekolady.

Ostrożnie wysmaruj wnętrza papilotek, dokładnie wypełniając karbowane brzegi. Im więcej czekolady, tym lepiej, dlatego równie dobrym sposobem jest posmarowanie kolejnej warstwy po zastygnięciu pierwszej.
Krok 1 - Czekoladki z kremem mascarpone foto
2
Ustaw papilotki do góry dnem i wstaw do lodówki do stwardnienia (30 min do godziny)
Krok 2 - Czekoladki z kremem mascarpone foto
3
Ostrożnie usuń papilotki. Odstaw czekoladki do lodówki.

Rozpuść 100 g czekolady i wymieszaj z serkiem mascarpone aż do uzyskania jednolitej masy. Wstaw do lodówki i schładzaj. Od czasu do czasu możesz powtarzać ubijanie, aby krem idealnie stężał.

Wypełnij kremem czekoladowe koszyczki.
Dobrym pomysłem będzie też posypanie kremu kruszonymi orzechami.

Udekoruj wg uznania.

Smacznego!
Krok 3 - Czekoladki z kremem mascarpone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak