Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowe pesto z listkami kolendry

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kolendra 1 drzewko
skórka z cytryny z 1 sztuki
sok z cytryny 1 łyżka
orzechy włoskie 40 g
ser cheddar 2 łyżki (startego)
czosnek 2 ząbki
ksylitol 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe pesto z listkami kolendry

Orzechy włoskie prażymy na patelni i studzimy.

Twardy ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Cytrynę dobrze myjemy, oparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę.

Do rozdrabniacza dodajemy świeże listki kolendry, uprażone orzechy włoskie, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sera Cheddar, 1 łyżkę soku z cytryny, otartą skórkę cytrynową, 1 łyżeczkę cukru brzozowego (ksylitolu) i dolewamy oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy przez chwilę doprowadzając do odpowiedniego rozdrobnienia składników, ale nie do wytworzenia jednolitej papki.

Całość doprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 22.10.2014 22:44
Wdarł się mały chochlik - w składzie pesto oczywiście należy ująć oliwę z oliwek - około 45 ml :)
kloruś 21.10.2014 15:07
Ciekawy, apetyczny przepis!
Kejti 20.10.2014 22:00
Kusząco wygląda :-)
Róża1 20.10.2014 22:00
ciekawy smak Twojego pesto :-).
Edith85 20.10.2014 17:03
uwielbiam takie smaki
Ola1984 20.10.2014 16:44
Świetne pesto na orientalną nutę.
monikalangier 20.10.2014 16:12
musi być przepyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak