Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cykoria pod beszamelem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cykoria 3 szt
cytrynka
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 1/4 litra
szynka gotowana 6 plasterków
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: cykoria pod beszamelem

Główki cykorii oczyścić, wykroić gorzkie piętki, blanszować 3–4 minuty w gotującej wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny. Wyjąć z wody i ostudzić. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, cały czas mieszając. Zasmażkę rozprowadzać wlewanym po trochu zimnym mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Przyprawić gałką muszkatołową i białym pieprzem. Sos beszamelowy gotować na wolnym ogniu, mieszając przez ok 5 minut. Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę beszamelu. Główki cykorii zawinąć w plasterki szynki po dwa plasterki na główkę. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i zalać resztą beszamelu. Zapiekać przez 30 minut w temp. 180˚C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 04.03.2014 11:37
bardzo ciekawy przepis :)
sylwia_sl 21.02.2014 20:51
jeszcze nigdy nie robiłam cykorii a ten przepis jest bardzo zachęcający
Rafał10 21.02.2014 20:34
napewno pyszne:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak