Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cycki Murzynki (Pijak)

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 szt.
cukier 1/2 szkl.
mak 1/2 szkl.
wiórki kokosowe 1/2 szkl.
mleko 1/2 l
żółtko jajek 3 szt.
budyń waniliowy 1 szt.
mąka ziemniaczana 3 łyż.
mąka pszenna 3 łyż.
cukier puder 3 łyż.
margaryna 250 g
wódka 1 szkl.
biszkopciki 1 opak.
dżem z czarnej porzeczki 1 słoik
czekolada gorzka 35 g
Biszkopt 1 z 3 jaj

Przepis i sposób przygotowania na: Cycki Murzynki (Pijak)

Kroki postępowania

1
Ciasto makowo-kokosowe: Z białek ubić na sztywno pianę. Dodać cukier, mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w tej samej blaszce co biszkopt, w tej samej temperaturze przez około 25 minut.
Krok 1 - Cycki Murzynki (Pijak) foto
2
Masa: Do połowy mleka wsypać budyń, obydwie mąki i żółtka. Dobrze wymieszać trzepaczką. Resztę mleka zagotować. Wlać rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotować razem ciągle mieszając. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Nadal miksując dodawać po łyżce wystudzoną masę.
Krok 2 - Cycki Murzynki (Pijak) foto
3
Biszkopt posmarować dżemem, położyć ciasto makowo-kokosowe i budyniowo-maślaną masę. Na masie ułożyć biszkopty nasączone w wódce i rodzynki.
Krok 3 - Cycki Murzynki (Pijak) foto
4
Całość ozdobić czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej tworząc esy-floresy.
Krok 4 - Cycki Murzynki (Pijak) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 22.02.2013 23:29
mniam mniam
Amellia 22.02.2013 23:29
mniam mniam
Amellia 22.02.2013 23:29
mniam mniam
halina17 10.12.2012 21:08
Robię to ciasto jest smaczne -. " Cycki murzynki"
kasienka23 10.12.2012 19:57
uwielbiam to ciasto!
kasienka23 10.12.2012 19:57
uwielbiam to ciasto!
artur7 10.12.2012 18:16
pycha
KasiaK90 10.12.2012 18:05
smakowite ciasto
Iwka 10.12.2012 17:40
lubię go, ale dawno go nie robiłam
Kasia35 10.12.2012 17:19
kiedyś słyszałam o tym cieście ale nie wiedziałam jak wygląda - teraz już wiem :)
Adamorek 10.12.2012 17:18
ja dodaje na górę galaretę agrestową
GOSIA18 10.12.2012 17:11
uwielbiam
Noruas 10.12.2012 16:40
intrygująca nazwa i perfekcyjne wykonanie. brawo!
Marta1986 10.12.2012 16:34
super
Laila2786 10.12.2012 16:04
Pieczesz naprawdę cudeńka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak