Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowe łódeczki

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 2 sztuki
boczek parzony 20 dag
ryż 100 g
ser żółty 100 g
olej roślinny 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowe łódeczki

Kroki postępowania

1
Cukinię umyć przekroić wzdłuż na połówki,małą łyżeczką lekko wydrążyć środki,posolić i doprawić pieprzem łódki.
Krok 1 - Cukiniowe łódeczki foto
2
Przygotować farsz: Ryż ugotować w osolonej wodzie tak aby był lekko klejący.Odcedzić Boczek pokroić w drobną kostkę wrzucić na patelnię i zrumienić na dużym ogniu,dodać do ryżu i wymieszać Odstawić aby lekko przestygł,dodać starty na tarce jarzynowej wędzony ser żółty,doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Cukiniowe łódeczki foto
3
Cukinię lekko skropić olejem ryżowym, nadziewać ,farszem lekko go docisnąć.Ułożyć łódki w naczyniu żaroodpornym wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekać około 20 minut.Tak aby cukinia była upieczona ale jednocześnie pozostała lekko jędrna.Ozdobić na talerzu natką pietruszki.Podawać gorące
Krok 3 - Cukiniowe łódeczki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 22.04.2014 22:59
no pięknie wyglada
Krysia_S 22.04.2014 11:40
Bardzo fajny przepis ;)
Czyki 21.04.2014 20:46
Ja poproszę jedną sztukę :)bardzo smacznie:)
Zdzisław 21.04.2014 14:47
chętnie bym zjadł na kolacje
Magula 21.04.2014 14:09
W sezonie letnim często takie robię
Sylwia26 21.04.2014 12:48
apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak