Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinie z ziołowo - migdałowym nadzieniem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia żółta 4
cebula 1
tarty razowy chleb 3 łyżki
posiekane migdały 1/2 szklanki
orzechy laskowe 1/2 szklanki
przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
posiekana natka pietruszki 3 łyżki
posiekane listki majeranku 1 łyżeczka
posiekane szpilki rozmarynu 1 łyżeczka
sól
pieprz
oliwa 2 łyżki
masło 2 łyżki
wino białe wytrawne 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinie z ziołowo - migdałowym nadzieniem

Cukinię umyć, przekroić na pół, wydrążyć część miąższu, włożyć na minutę do osolonego wrzątku, odcedzić na sitku. Miąższ drobno posiekać. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebule, dodać miąższ z cukinii, natkę pietruszki, majeranek, rozmaryn i mieszając chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, dodać chleb razowy i wymieszać. Gdy wystygnie połączyć z migdałami, orzechami, winem i przyprawić solą, mieszanką przypraw i warzyw oraz pieprzem. Farszem nadziać połówki cukinii, wyłożyć na wysmarowanym masłem półmisku, przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku około pół godziny. Podawać z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak