Cukinia zapiekana z kurkami

Cukinia zapiekana z kurkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg świeżych kurek

    30
  • małe cebulki dymki razem ze szczypiorkiem

    2
  • strąka papryki żółtej

    1/3
  • gram serka topionego (pół kostki)

    50
  • kromka bułki (sam miąższ)

    1
  • łyżka listków natki pietruszki

    1
  • plasterki sera żółtego

    2
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Lubię cukinię i lubię kurki - czas połączyć smaki!

Cukinię umyć, odciąć końce, przeciąć wzdłuż na pół i łyżeczką delikatnie usunąć pestki, oprószyć wewnątrz solą. Kurki oczyścić, opłukać, osączyć, większe sztuki pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną całą dymkę, dodać grzyby i posiekany czosnek, smażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojony na kawałki serek i mieszać aż się rozpuści, na koniec dosypać pokrojoną w kostkę paprykę i doprawić całość solą oraz pieprzem. Bułkę pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem z natką pietruszki na proszek. Cukinię osuszyć papierowym ręcznikiem, wnętrze obsypać bułką z natką, napełnić farszem z kurek, wierzch także posypać bułką i ułożyć paseczki sera żółtego. Zapiekać ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Podawać na gorąco. Można wykorzystać zieloną cukinię albo małego kabaczka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

czekoladka_m

11.06.2012 16:53
uwielbiam kurki, a ta propozycja jest świetna!!!

Misia90

08.08.2011 22:50
fajne

Marysia

08.08.2011 21:06
fajne

Karolina69

08.08.2011 17:41
fajne

Tomek13

01.07.2011 22:18
polecam

Tomek13

10.04.2011 22:36
polecam

Barbara/zuza22_85

06.03.2011 12:24
świetne

eli_555

28.01.2011 22:55
Pychota,uwielbiam cukinię.

Justyna223

07.10.2010 12:50
na pewno pyszna, ja robię cukinię z kaszanką też fajnie smakuje.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat