Cukinia z farszem warzywnym i kaszą jęczmienną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    3 szt
  • kasza jęczmienna

    1 szklanka
  • cebula biała

    2 szt
  • marchewka

    4 szt
  • seler korzeniowy

    1 szt
  • por (biała część)

    1 szt
  • pietruszka

    2 szt
  • natka pietruszki

    1 mały pęczek
  • papryka czerwona

    1 szt
  • pieprz

  • ser żółty

    opcjonalnie
  • przyprawa do potraw Kucharek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cukinia z farszem warzywnym i kaszą jęczmienną foto
Zaczynamy od ugotowania kaszy według przepisu na opakowaniu
Krok 2 - Cukinia z farszem warzywnym i kaszą jęczmienną foto
cebulkę siekamy w kostkę i szklimy. Marchewkę i korzeń pietruszki obieramy i ścieramy na grubych oczkach a następnie dorzucamy do cebuli. Pora kroimy w plasterki, paprykę i seler w drobną kostkę dodajemy do pozostałych warzyw. Przesmażamy wszystko razem aż warzywa zmiękną i przejdą swoimi smakami. Doprawiamy przyprawą do dań Kucharek i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Łączymy całość z ugotowaną kaszą.
Krok 3 - Cukinia z farszem warzywnym i kaszą jęczmienną foto
Cukinie myjemy kroimy na pół i wydrążamy środek.
Krok 4 - Cukinia z farszem warzywnym i kaszą jęczmienną foto
Do łódek zrobionych z cukinii nakładamy nasz kolorowy farsz :) Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do do 180 C na ok 30-40 min.
Krok 5 - Cukinia z farszem warzywnym i kaszą jęczmienną foto
Tak przygotowane cukinie podajemy ozdobione natką pietruszki... lub...
Krok 6 - Cukinia z farszem warzywnym i kaszą jęczmienną foto
na dwie minuty przed podaniem posypujemy farsz startym serem, czekamy aż się stopi i podajemy ciepłe :)

Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 14.10.2012 14:08
na pewno smaczna
pierniczkowo 04.09.2012 10:13
pyszne danie:)
misia53 29.08.2012 12:07
smaczne danko
Aneta41 28.08.2012 23:28
wszystko lubię z cukinią
msmariusz 28.08.2012 13:21
no całkiem fajny pomysł
hahanka 28.08.2012 12:41
super pomysł
Konczi 28.08.2012 12:09
Sezon na cukinię się kończy a ja mogłabym zjadać ją w każdej postaci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat