Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia w sosie koperkowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

cukinia 1 mała
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat
tłuszcz do smażenia

sos

woda 1 szklanka
kostka rosołowa 1/2
koperek pęczek
śmietanka 12-procentowa 60 ml
mąka 1 płaska łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia w sosie koperkowym

Cukinię myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Plastry przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Następnie maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Sos:
Wodę zagotowujemy z kostką rosołową. Szczypiorek płuczemy i drobno siekamy, dodajemy do bulionu i gotujemy przez chwilę. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietanką. Cukinię wykładamy na talerz i polewamy sosem koperkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 15.09.2015 10:22
pyszne danie obiadowe :-)
paulina2157 15.09.2015 10:07
fajny i proty przepis
Róża1 15.09.2015 10:01
świetny pomysł !!!!!!!!!!!!!!!
agaK. 15.09.2015 09:00
Sos koperkowy bardzo lubię ale z cukinią nie jadłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak