Cukinia w słodko- kwasnej zalewie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • cukinia

    4 średnie szt
  • marchew

    2 szt
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    główka
  • koper

    wiązka
  • ziele angielskie

    kilkanaście szt
  • pieprz czarny ziarnisty

    kilkanaście szt
  • liść laurowy

    kilkanaście szt
  • chrzan

    korzeń

Zalewa

  • woda

    6 szkl
  • ocet

    1,5 szkl
  • cukier

    1.5 szkl
  • sól

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, a cebulę w krążki. Cukinię myjemy, kroimy w plastry. Na spód każdego słoika
wkładamy: po kilka talarków marchewki, 4 krążki cebuli, ząbek, czosnku, 2 liście laurowe, po kilka ziaren ziela angielskiego
i pieprzu, koper i kawałki chrzanu. Składniki na zalewę zagotowujemy i studzimy. Do słoików wkładamy cukinię i zalewamy ciepłą zalewą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10- 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 25.08.2017 07:56
Na zimę będziesz jak znalazł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat