Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia faszerowana

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinie małe 4 sztuki
ser żółty 100 gram
mięso mielone indycze 400 gram
papryka czerwona 1 mała sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
pomidory z puszki lub koncentrat 200 ml
Kucharek SMAK WIOSNY 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
oliwa 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka

Porada

Żeby danie było bardziej lekkie można nie posypywać w końcowym etapie serem żółtym. Bardzo zdrowe i lekkie danie. Cukinia ma bardzo wiele witamin oraz minerałów, dlatego teżwartoją spożywać.

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana

Kroki postępowania

1
Cukinie umyć i osuszyć.
Odciąć ogonki i przekroić na pół wzdłuż.
Krok 1 - Cukinia faszerowana foto
2
Wydrążyć miąższ małą łyżeczką i pozostawić w misce.
Krok 2 - Cukinia faszerowana foto
3
Cebulę, czosnek oraz paprykę pokroić w drobną kostkę.
Krok 3 - Cukinia faszerowana foto
4
Cenulę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek.
Krok 4 - Cukinia faszerowana foto
5
Dodać mięsomielone i całość podsmażyć.
Krok 5 - Cukinia faszerowana foto
6
Wydrążone cukinie ułożyc na blasze na papierze do pieczenia.
Krok 6 - Cukinia faszerowana foto
7
Do farszu dosypać paprykę pokrojoną w kosteczkę.
Krok 7 - Cukinia faszerowana foto
8
Po ok 3 minutach dodać miąższ z wydrązonych cukinii. Naczynie przykryć pokrywką i pozostawić na ok. 5 minut. Cukinia musi się poddusić i zmięknąć(tak żeby nie było dużych kawałeczków)
Krok 8 - Cukinia faszerowana foto
9
Po tym czasie dodajemy wszytskie przyprawy sypkie i mieszamy.
Krok 9 - Cukinia faszerowana foto
10
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy lub wcześniej zblendowane pomidory z puszki. Mieszamy
Krok 10 - Cukinia faszerowana foto
11
Gotowy farsz układamy w wydrążonych cukiniach(tak żeby była kopka).
Krok 11 - Cukinia faszerowana foto
12
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 45 minut.
Krok 12 - Cukinia faszerowana foto
13
15 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem żółtym.
Krok 13 - Cukinia faszerowana foto
14
Dekorujemy według uznania.
Krok 14 - Cukinia faszerowana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 07.01.2016 10:14
Uwielbiam cukinię w każdej postaci
Madzik239 04.01.2016 17:14
Spróbuj a nie pożałujesz..naprawdę pyszne i zdrowe jedzonko
Łukasz15 03.01.2016 19:15
To coś dla mnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak