Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

,,Cukiereczek,, drobiowy z sosem chrzanowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ugotowane udko z kurczaka 1 szt
jajko 1 szt
rosół 1/4 szkl
kasza manna 3 łyżeczki
sól do smaku 1 szczypta
marchew gotowana w rosole 2 sztuki
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
tarty chrzan 4 łyżeczki
woda 1/2 szklanki
kwaśna śmietana 2 łyżki
cukier do smaku 1 szczypta
natka pietruszk 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: ,,Cukiereczek,, drobiowy z sosem chrzanowym

Kroki postępowania

1
Mięso kurczaka zmielić w malakserze.
Krok 1 - ,,Cukiereczek,, drobiowy z sosem chrzanowym foto
2
Na rosole ugotować bardzo gęstą kaszę mannę - wyłożyć i niech zastygnie.
Krok 2 - ,,Cukiereczek,, drobiowy z sosem chrzanowym foto
3
Wymieszać mięso z jajkiem i kaszą manną. Doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym ( masa będzie luźna jak na pasztet ).
Krok 3 - ,,Cukiereczek,, drobiowy z sosem chrzanowym foto
4
Wyłożyć masę na folię spożywczą ( 2 porcje). Jedną marchew pokroić w kostkę i posypać nią masę mięsną.
Krok 4 - ,,Cukiereczek,, drobiowy z sosem chrzanowym foto
5
Zwinąć folię w ,, cukiereczek" - ściśle zakręcając brzegi.
Krok 5 - ,,Cukiereczek,, drobiowy z sosem chrzanowym foto
6
Ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 20 minut od chwili gdy woda zacznie wrzeć. Obok położyć drugą marchew by się podgrzała.
Krok 6 - ,,Cukiereczek,, drobiowy z sosem chrzanowym foto
7
W tym czasie zrobić sos.
Rozpuścić w garnuszku masło. Zasypać mąką . Dodać chrzan. Wymieszać. Rozprowadzić wodą. Dodać śmietanę. Doprawić do smaku.
Krok 7 - ,,Cukiereczek,, drobiowy z sosem chrzanowym foto
8
Wyjęte ,, cukiereczki" po wyjęciu zostawić na parę minut by lekko przestygły bo inaczej będą się kruszyć przy krojeniu. Odwinąć z folii i pokroić w ukośne plastry.
Krok 8 - ,,Cukiereczek,, drobiowy z sosem chrzanowym foto
9
Podawać oblane sosem , posypane pokrojoną drugą marchewką i listkami zieleniny.
* Pierwsza rada - marchewkę która dajemy na masę drobiową trzeba pokroić bardzo drobno i najlepiej położyć na folii porcje mięsa- marchew i przykryć mięsem bo inaczej marchew układa sie na brzegach i przy krojeniu powoduje kruszenie plastrów na brzegach.
** Druga rada to jeśli jest to możliwe to przygotować danie wcześniej - wyjąć ,, cukiereczki" i położyć by zastygły. Potem zawinięte podgrzać na parze ( starczy kilka minut) i dopiero kroić - plastry będą bardziej kształtne.
* Ze względu na obecność kaszki manny w pulpecie nie ma potrzeby podawać dodatkowo ziemniaków czy ryżu .Można zrobić jeszcze jakąś surówkę.
Krok 9 - ,,Cukiereczek,, drobiowy z sosem chrzanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak