Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Creme brulee

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremówka 1/2 litra
cukier 1/2 szklanki
laska wanilii 1 laska
żółtko jajek 6 sztuk
cukier brązowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Creme brulee

Z laski wanilii wydrążamy ziarenka.
Do garnuszka wlewamy śmietanę, cukier biały i dodajemy ziarenka wanilii oraz wrzucamy puste laski.

Wstawiamy na gaz i delikatnie zagotowujemy, aż cukier się rozpuści. Gdy lekko zacznie się gotować wystawiamy i odstawiamy na około 5 minut. Wyławiamy puste laski wanilii.

W tym czasie jajka sparzamy, oddzielamy żółtka i lekko ubijamy je drewnianą łyżką, ale nie na puszysto.

Dolewamy do żółtek wąskim strumieniem ciepłą śmietanę delikatnie mieszając i uważając aby nie zważyło nam się.

Masę przecedzamy przez sitko. Foremki żaroodporne napełniamy do 3/4 wysokości masą.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 120 stopni na około 60-70 min.( masa ma być ścięta, nie płynna- czas uzależniony jest wysokością naczyń i piekarnikiem).

Studzimy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Przed podaniem posypujemy brązowym cukrem (1 łyżeczka na 1 naczynie) i karmelizujemy go za pomocą palnika. Ma powstać skorupka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 30.07.2013 11:59
pyszny ten krem
biatriss 30.07.2013 11:38
zawsze kupowałam, może pora zrobić;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak