Conchiglioni zapiekane z pomidorowym mięsnym farszem pod żółtym serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron (duże muszle)

    12-16 szt
  • cebula biała

    1
  • mięso mielone

    200 g
  • kukurydza w puszce

    3-4 łyżki
  • oliwki czarne

    ok.15 szt
  • pomidory w zalewie pomidorowej

    100 ml
  • żółty ser

    100 g
  • śmietana 12%

    3 łyżki
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Conchiglioni zapiekane z pomidorowym mięsnym farszem pod żółtym serem foto
Muszle gotuję w osolonej wodzie al dente. Odcedzam z wody i odkładam na talerz tak, by się ze sobą nie posklejały.
Krok 2 - Conchiglioni zapiekane z pomidorowym mięsnym farszem pod żółtym serem foto
FARSZ: Cebulę pokrojoną w kostkę szklę na oleju, dodaję mięso mielone i podsmażam, aż straci ono surowość. Dodaję kukurydzę, pokrojone czarne oliwki i pomidory. Duszę pod przykryciem ok. 5minut. Doprawiam solą i pieprzem do smaku, dolewam śmietanę i wszystko mieszam.
Krok 3 - Conchiglioni zapiekane z pomidorowym mięsnym farszem pod żółtym serem foto
Każdą muszlę napełniam farszem, posypuję startym żółtym serem i dekoruję plasterkami czarnych oliwek.
Krok 4 - Conchiglioni zapiekane z pomidorowym mięsnym farszem pod żółtym serem foto
Muszle układam w naczyniu do zapiekania i piekę w średnio nagrzanym piekarniku, aż ser się roztopi i podpiecze czyli ok. 10minut (nie potrzeba piec dłużej, gdyż i farsz i makaron nie były surowe).
Krok 5 - Conchiglioni zapiekane z pomidorowym mięsnym farszem pod żółtym serem foto
Conchiglioni z mięsnym nadzieniem podaję na gorąco.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 13.10.2012 20:12
śliczne
caralajna 02.09.2012 08:01
smaczna przekąska
Kamila/kami007 31.08.2012 15:20
super
Kamila/kami007 31.08.2012 15:20
super
Rafał10 31.08.2012 15:11
fajne połączenie składników :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat