Przepis dnia III, odc. 56: Spaghetti Bolognese z bakłażanem

Przepis dnia III, odc. 56: Spaghetti Bolognese z bakłażanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    250 g
  • mięso mielone

    250 g
  • parmezan

  • Mój przepis na spaghetti bolognese Prymat

    1 opakowanie
  • oliwa

    2 łyżki
  • bakłażan

    4 plastry pokrojone w kostkę
  • oliwki czarne

  • oliwki zielone

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia III, odc. 56: Spaghetti Bolognese z bakłażanem

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 56: Spaghetti Bolognese z bakłażanem foto
Bakłażana kroimy w plastry i solimy. Gdy na bakłażanie zacznie pojawiać się woda zbieramy ją ściereczką. Następnie kroimy bakłażana w kostkę.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 56: Spaghetti Bolognese z bakłażanem foto
250 g mięsa mielonego lekko podsmażyć na 2 łyżkach oleju lub oliwy. Po chwili dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana. Całość smażymy przez około 7-8 minut.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 56: Spaghetti Bolognese z bakłażanem foto
Następnie do mięsa wlać 250 ml wody, wsypać zawartość opakowania. Całość dokładnie wymieszać i zagotować. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 8 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 56: Spaghetti Bolognese z bakłażanem foto
W międzyczasie ugotować 250 g makaronu spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu producenta. Przed podaniem wymieszać makaron z sosem i mięsem.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 56: Spaghetti Bolognese z bakłażanem foto
Dodać dla ozdoby kilka zielonych i czarnych oliwek, a następnie posypać tartym parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Kluska_87 19.11.2014 14:22
nigdy nie jadłam spaghetti z bakłażanem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat