Na ciepło: Cebula nadziewana ryżem z grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula biała

    8-10 cebul
  • ryż ugotowany

    2 łyżki
  • grzyby suszone

    2 dag
  • masło

    2 łyżki
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • ser żółty

    1 łyżka tarty
  • jajko

    1 szt.
  • posiekana zielenina

    2 łyżki
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Na ciepło: Cebula nadziewana ryżem z grzybami foto
Przygotować składniki
Krok 2 - Na ciepło: Cebula nadziewana ryżem z grzybami foto
Grzyby umyć, namoczyć w wodzie na kilka godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Odcedzić z wywaru i drobno posiekać.
Krok 3 - Na ciepło: Cebula nadziewana ryżem z grzybami foto
Do ryżu dodać grzyby, jajko, i przyprawy. Wymieszać. Cebule obrać i ściąć wierzchołek na wysokości 1/3. Wydrążyć wewnętrzne warstwy, pozostawiając na 2-3 minuty.
Krok 4 - Na ciepło: Cebula nadziewana ryżem z grzybami foto
Cebule lekko posolić w środku i napełnić przygotowanym nadzieniem. Cebule ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać tłuszczem i zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Wywar z grzybów połączyć z mąką i śmietaną, zagotować.
Krok 5 - Na ciepło: Cebula nadziewana ryżem z grzybami foto
Upieczoną cebulę polać przygotowanym sosem, posypać serem i zapiec kilka minut. Podawać jako samodzielne jarskie danie obiadowe lub jako dodatek do mięsa.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 21.03.2018 15:53
Z grzybami muszą smakować super!
IZABELA29 10.11.2016 16:05
Pysznie wygląda
IZABELA29 12.10.2016 11:00
Bardzo ciekawe danie
Barbara13 16.02.2016 20:46
świetna propozycja
Kolorowa 16.02.2016 20:32
Bardzo ciekawe cebulki, nie widziałam jeszcze nadziewanych cebuli ;)
Janina 16.02.2016 17:16
Świetna propozycja;))
Smaczna_B 16.02.2016 17:04
Super! Fajnie podane.
Madzai 16.02.2016 16:13
Super pomysł
Agnieszka-87-25 16.02.2016 15:08
fajnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat