Na ciepło: Cebula nadziewana ryżem z grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula biała

    8-10 cebul
  • ryż ugotowany

    2 łyżki
  • grzyby suszone

    2 dag
  • masło

    2 łyżki
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • ser żółty

    1 łyżka tarty
  • jajko

    1 szt.
  • posiekana zielenina

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Na ciepło: Cebula nadziewana ryżem z grzybami foto
Przygotować składniki
Krok 2 - Na ciepło: Cebula nadziewana ryżem z grzybami foto
Grzyby umyć, namoczyć w wodzie na kilka godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Odcedzić z wywaru i drobno posiekać.
Krok 3 - Na ciepło: Cebula nadziewana ryżem z grzybami foto
Do ryżu dodać grzyby, jajko, i przyprawy. Wymieszać. Cebule obrać i ściąć wierzchołek na wysokości 1/3. Wydrążyć wewnętrzne warstwy, pozostawiając na 2-3 minuty.
Krok 4 - Na ciepło: Cebula nadziewana ryżem z grzybami foto
Cebule lekko posolić w środku i napełnić przygotowanym nadzieniem. Cebule ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać tłuszczem i zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Wywar z grzybów połączyć z mąką i śmietaną, zagotować.
Krok 5 - Na ciepło: Cebula nadziewana ryżem z grzybami foto
Upieczoną cebulę polać przygotowanym sosem, posypać serem i zapiec kilka minut. Podawać jako samodzielne jarskie danie obiadowe lub jako dodatek do mięsa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 21.03.2018 15:53
Z grzybami muszą smakować super!
IZABELA29 10.11.2016 16:05
Pysznie wygląda
IZABELA29 12.10.2016 11:00
Bardzo ciekawe danie
Barbara13 16.02.2016 20:46
świetna propozycja
Kolorowa 16.02.2016 20:32
Bardzo ciekawe cebulki, nie widziałam jeszcze nadziewanych cebuli ;)
Janina 16.02.2016 17:16
Świetna propozycja;))
Smaczna_B 16.02.2016 17:04
Super! Fajnie podane.
Madzai 16.02.2016 16:13
Super pomysł
Agnieszka-87-25 16.02.2016 15:08
fajnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat