Co na obiad: Ziemniaki księżnej wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Jeśli zostały Wam z obiadu gotowane ziemniaki to danie dla Was. Ziemniaczki księżnej to pyszny dodatek do potraw obiadowych, na przykład pieczonych i chrupiących udek kurczaka z warzywami.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    250 gramów
  • masło

    50 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • parmezan

    50 gramów
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane, ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Do purée dodajemy roztopione masło, sól, przyprawy oraz jajko i parmezan, całość mieszamy na jednolitą masę.

Ziemniaki przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaczki pieczemy w 200°C przez 20 minut. Gotowe ziemniaki księżnej podajemy posypane świeżym rozmarynem oraz z pieczonymi udkami kurczaka i warzywami.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 20.02.2019 13:38
Ależ one muszą być pyszne, mniam, mniam :)
Bożena Matuszczyk 20.02.2019 10:04
Ależ smakowite ziemniaczki, fajny pomysł na wykorzystanie niezjedzonych ziemniaków.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat