Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na zapiekankę:
-
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 sztuka -
pieczarki
3 sztuki -
boczniaki
6-7 sztuk -
grzyby shimeji
1 garść -
masło
30 gramów -
olej rzepakowy
2 łyżki -
boczek wędzony
5-7 plastrów -
ziemniaki ugotowane
6 sztuk -
Musztarda sarepska Prymat
3 łyżeczki
Na sos:
-
jajko
3 sztuki -
śmietanka 30%
100 mililitrów -
ser długodojrzewający
200 gramów
Na sałatkę:
-
cebula czerwona
1/2 sztuki -
pomidorki koktajlowe
8 sztuk -
szczypiorek
1 pęczek -
olej rzepakowy
3 łyżki -
orzeszki piniowe prażone
1 garść -
natka pietruszki
do dekoracji
Do smaku:
-
tymianek
-
Gałka muszkatołowa cała Prymat
-
Sól morska jodowana Prymat w młynku
-
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sposób przygotowania
Siekamy ząbki czosnku. Cebulę kroimy w paski. Pieczarki kroimy w talarki, a boczniaki tylko na połówki, z grzybów shimeji przycinamy końcówki. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło oraz olej rzepakowy. Dodajemy posiekany czosnek, cebulę oraz wszystkie grzyby, mieszamy łącząc składniki. Podsmażamy. Dodajemy szczyptę soli oraz tymianek. Ponownie mieszamy.
Boczek kroimy na grubsze plastry, następnie przekrajamy na pół. Ugotowane ziemniaki kroimy w grubsze plasterki. Musztardą smarujemy pokrojone plastry boczku. Na rozgrzanej patelni kładziemy boczek musztardą do góry. Nie używamy oleju ze względu na wytapiający się boczek. Przewracamy boczek na stronę z musztardą. Podsmażamy. Dodajemy plasterki ziemniaków. Na każdy ziemniak nakładamy plasterek podsmażonego boczku. Chwilkę podsmażamy.
Do miski wbijamy jajka. Dodajemy śmietankę. Na grubych oczkach tarki ścieramy ser typu włoskiego. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej tartej na małych oczkach tarki. Mieszamy.
Do żaroodpornego naczynia (prostokątnego) wykładamy z patelni ziemniaki z boczkiem. Zasypujemy podsmażonymi grzybami z tymiankiem. Zapiekankę polewamy przygotowanym sosem z żółtym serem. Zapiekankę wkładamy do piekarnika na około 20-30min i pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka, pomidory koktajlowe na połówki. Siekamy szczypiorek. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Polewamy całość olejem rzepakowym. Do smaku doprawiamy świeżo mieloną solą morską oraz kolorowym świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Na zakończenie dodajemy prażone orzeszki pinii.
Podanie:
Gotową zapiekankę wyciągamy z piekarnika. Kroimy na kawałki. Wykładamy na talerz. Podajemy z sałatką z orzeszkami pinii. Dekorujemy gałązką natki pietruszki.
Uwagi:
W sezonie grzybowym możecie użyć grzybów leśnych.
Ziemniaki gotujemy w skórkach nie tracą wtedy wszystkich witamin. Na ziemniaki, podczas smażenia, kładziemy plasterki boczku, aby przeszły jego smakiem.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się