Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Pieczone udka kurczaka z warzywami wg Piotra Ogińskiego

5.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Co na obiad? Pieczone i chrupiące udka kurczaka, zapiekane z warzywami: kalafiorem, cebulką, porem marchewką i pomidorkami. Pysznym dodatkiem będą ziemniaki księżnej, na które przepis znajdziecie tutaj.

Składniki:

udka kurczaka 2 sztuki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 opakowanie
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 2 małe łyż.
kalafior 1/2 główki
cebula czerwona 3 sztuki
marchewki 4 sztuki
pomidorki koktajlowe 2 garście
por 1 sztuka
pieczarki 150 gramów
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pieczone udka kurczaka z warzywami wg Piotra Ogińskiego

Udka dokładnie solimy z każdej strony, wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po 20 minutach osuszamy i ściągamy nadmiar soli z udek.

Gotowe mięso marynujemy w Przyprawie do kurczaka złocista skórka oraz w pieprzu cytrynowym. Przekładamy na blaszkę do pieczenia, przykrywamy folią i pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Po 30 minutach zdejmujemy folię, dodajemy warzywa, solimy, pieprzymy oraz polewamy oliwą z oliwek.

Pieczemy 23 minuty w temperaturze 180°C na opcji grillowania, a po 23 minutach podkręcamy piekarnik do 200°C na 7 minut.

Gotowe udka podajemy z ziemniaczkami księżnej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 20.02.2019 13:39
Smakowite udka i tak pięknie podane :)
Bożena Matuszczyk 20.02.2019 10:05
Pysznie przyrządzone udka, w sam raz do pieczonych ziemniaczków;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak