Kanapka polska wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kanapka polska z chrupiącym kotletem schabowym, do tego delikatny serek z koperkiem. Całości dopełnia lekko ostra musztarda sarepska Prymat. Pyszna przekąska lub lunch. Sprawdźcie sami!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kanapka

  • bułka

    1 sztuka
  • Buraczki wiórki Smak

    30 gramów
  • serek kremowy

    30 gramów
  • koperek

  • sałata masłowa

  • Musztarda sarepska Prymat

    2 łyżeczki

Schabowy

  • jajko

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do panierki
  • mąka

    do panierki
  • Smalec wieprzowy

    2 łyżki
  • schab wieprzowy

    70 gramów
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Schab delikatnie rozbij za pomocą tłuczka na grubość ok. 0,5 cm.

2. Rozbitego kotleta dopraw solą oraz pieprzem, obtoczy w mące, następnie jajku oraz bułce tartej.

3. Schabowego smaż na rozgrzanym smalcu do momentu aż będzie złocisty z każdej strony. 

4. Koperek drobno posiekaj i połącz z serkiem śniadaniowym. 

5. Bułkę przekrój na pół, dolną część posmaruj kopertowym serkiem śniadaniowym, na którym ułóż chrupiące listki sałaty.

6. Następnie połóż odcedzone wiórki buraków oraz schabowego, górę bułki posmaruj ostrą musztardą sarepską i zamknij kanapkę.

7. Do przygotowania kanapki możesz użyć schabowego który został z obiadu.

 Smacznego!

A jeżeli lubicie, sprawdźcie koniecznie przepis na kanapkę bałkańską!

 

Chcesz więcej pysznych przepisów na kanapki? 

POBIERZ EBOOKA

Doradca Smaku
Fajnym wariantem tej kanapki jest użycie kotleta mielonego, który idealnie komponuje się z ostrą musztardą sarepską. Jeżeli kotlety to nie twoja bajka, możesz zastąpić je plastrami panierowanego buraka, bądź panierowana kanią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat