Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Burger wołowy z boczkiem, odc. 38
Przepis na burgera wołowego, w sposobie przygotowania bazy, czyli mięsa jest bardzo zbliżony do przepisu na tradycyjne mielone. Każdy burger wołowy może oczywiście wyglądać inaczej i inne składniki mogą zostać użyte do jego przygotowania. Nie ma jednego właściwego przepisu na burgera wołowego, bo dodanie chociaż jednego, innego niż w przepisie składnika, tworzy zupełnie nowy sposób jego podania. Burgery wołowe są bardzo soczyste i intensywne w smaku, dzięki czemu zyskały wielu zwolenników.
Jak zrobić burgera wołowego? Opis przygotowania znajdziecie poniżej:
BURGERY:
Mieloną wołowinę kładziemy na desce kuchennej dodajemy do niej bułkę tartą, prażoną cebulą, masło, musztardę stołową, oraz jedno jajko. Siekamy ząbek czosnku i dodajemy go do mięsa wraz z poszatkowaną natką pietruszki. Doprawiamy pieprzem cytrynowym. Całość wyrabiamy na jednolitą masę mięsną. Za pomocą ringów tworzymy burgery.
Na rozgrzanej patelni krótko grillujemy burgery z obu stron. Następnie wykładamy blachę z piekarnika papierem do pieczenia. Przekładamy mięso z patelni na blachę, burgery przykrywamy serem mimolette i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
DIP:
W miseczce łączymy serek meksykański z ketchupem, majonezem i przyprawą słodką papryką wędzoną i całość mieszamy. Dodajemy garść posiekanej kolendry oraz sok z cytryny i dokładnie łączymy składniki.
Dodatki do burgera:
Pomidora i cebulę czerwoną kroimy na plastry. Pieczony boczek i sałatę lodową odkładamy na bok. Marynowanym papryczkom jalapeño odcinamy końcówki.
Podanie:
Grillowaną bułkę maślaną i smarujemy 2 łyżkami dipu. Następnie układamy na niej liść sałaty lodowej, burgera z serem z piekarnika, plaster pomidora, plaster cebuli, 2 plastry boczku oraz 3 pikantne papryczki jalapeño.