odc. 38 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Burger wołowy z boczkiem, odc. 38

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Street foodowy klasyk kochany przez wielu na całym świecie, w tym i Polsce. Burger wołowy z serem mimolette i plastrami smażonego bekonu. 100% comfort food!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mielona wołowina

    ½ kg (rostbef lub antrykot)
  • masło

    2 łyżki
  • Cebulka smażona Prymat

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • natka pietruszki

    1 garść
  • Musztarda stołowa Prymat

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt.
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • ser mimolette

    4 plastry

Dip do smarowania bułki:

  • kolendra

    1 garść
  • sok z połowy cytryny

  • majonez

    1 łyżka
  • ketchup

    1 łyżka
  • serek śmietankowy meksykański

    2 łyżki

Dodatki do burgera:

  • bułki maślane z sezamem

    2 szt.
  • sałata lodowa

    4 liście
  • pomidor

    2 plastry
  • marynowane papryczki jalapeño

    6 szt.
  • czerwona cebula

    2 plastry
  • boczek wędzony

    6 plastrów (podsmażonych)

Do smaku:

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BURGERY:

Mieloną wołowinę kładziemy na desce kuchennej dodajemy do niej bułkę tartą, prażoną cebulą, masło, musztardę stołową, oraz jedno jajko. Siekamy ząbek czosnku i dodajemy go do mięsa wraz z poszatkowaną natką pietruszki. Doprawiamy pieprzem cytrynowym. Całość wyrabiamy na jednolitą masę mięsną. Za pomocą ringów tworzymy burgery.

Na rozgrzanej patelni krótko grillujemy burgery z obu stron. Następnie wykładamy blachę z piekarnika papierem do pieczenia. Przekładamy mięso z patelni na blachę, burgery przykrywamy serem mimolette i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

DIP:

W miseczce łączymy serek meksykański z ketchupem, majonezem i przyprawą słodką papryką wędzoną i całość mieszamy. Dodajemy garść posiekanej kolendry oraz sok z cytryny i dokładnie łączymy składniki.  

Dodatki do burgera:

Pomidora i cebulę czerwoną kroimy na plastry. Pieczony boczek i sałatę lodową odkładamy na bok. Marynowanym papryczkom jalapeño odcinamy końcówki. 

Podanie:

Grillowaną bułkę maślaną i smarujemy 2 łyżkami dipu. Następnie układamy na niej liść sałaty lodowej, burgera z serem z piekarnika, plaster pomidora, plaster cebuli, 2 plastry boczku oraz 3 pikantne papryczki jalapeño.

Doradca Smaku
Przy wyciskaniu soku z cytryny robimy dłonią „siteczko” tak aby do dania nie dostały nam się pestki owocu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat