Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Burger wołowy z boczkiem, odc. 38

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(192)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Street foodowy klasyk kochany przez wielu na całym świecie, w tym i Polsce. Burger wołowy z serem mimolette i plastrami smażonego bekonu. 100% comfort food!

Składniki:

mielona wołowina ½ kg (rostbef lub antrykot)
masło 2 łyżki
Cebulka smażona Prymat 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki 1 garść
Musztarda stołowa Prymat 1 łyżka
jajko 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
ser mimolette 4 plastry

Dip do smarowania bułki:

kolendra 1 garść
sok z połowy cytryny
majonez 1 łyżka
ketchup 1 łyżka
serek śmietankowy meksykański 2 łyżki

Dodatki do burgera:

bułki maślane z sezamem 2 szt.
sałata lodowa 4 liście
pomidor 2 plastry
marynowane papryczki jalapeño 6 szt.
cebula czerwona 2 plastry
boczek wędzony 6 plastrów (podsmażonych)

Do smaku:

Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Papryka wędzona słodka mielona Prymat

Porada

Przy wyciskaniu soku z cytryny robimy dłonią „siteczko” tak aby do dania nie dostały nam się pestki owocu.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Burger wołowy z boczkiem, odc. 38

Przepis na burgera wołowego, w sposobie przygotowania bazy, czyli mięsa jest bardzo zbliżony do przepisu na tradycyjne mielone. Każdy burger wołowy może oczywiście wyglądać inaczej i inne składniki mogą zostać użyte do jego przygotowania. Nie ma jednego właściwego przepisu na burgera wołowego, bo dodanie chociaż jednego, innego niż w przepisie składnika, tworzy zupełnie nowy sposób jego podania. Burgery wołowe są bardzo soczyste i intensywne w smaku, dzięki czemu zyskały wielu zwolenników. 

Jak zrobić burgera wołowego? Opis przygotowania znajdziecie poniżej: 

BURGERY:

Mieloną wołowinę kładziemy na desce kuchennej dodajemy do niej bułkę tartą, prażoną cebulą, masło, musztardę stołową, oraz jedno jajko. Siekamy ząbek czosnku i dodajemy go do mięsa wraz z poszatkowaną natką pietruszki. Doprawiamy pieprzem cytrynowym. Całość wyrabiamy na jednolitą masę mięsną. Za pomocą ringów tworzymy burgery.

Na rozgrzanej patelni krótko grillujemy burgery z obu stron. Następnie wykładamy blachę z piekarnika papierem do pieczenia. Przekładamy mięso z patelni na blachę, burgery przykrywamy serem mimolette i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

DIP:

W miseczce łączymy serek meksykański z ketchupem, majonezem i przyprawą słodką papryką wędzoną i całość mieszamy. Dodajemy garść posiekanej kolendry oraz sok z cytryny i dokładnie łączymy składniki.  

Dodatki do burgera:

Pomidora i cebulę czerwoną kroimy na plastry. Pieczony boczek i sałatę lodową odkładamy na bok. Marynowanym papryczkom jalapeño odcinamy końcówki. 

Podanie:

Grillowaną bułkę maślaną i smarujemy 2 łyżkami dipu. Następnie układamy na niej liść sałaty lodowej, burgera z serem z piekarnika, plaster pomidora, plaster cebuli, 2 plastry boczku oraz 3 pikantne papryczki jalapeño.

Burger wołowy to danie, które uwielbiają niemal wszyscy wielbiciele mięs. Przepis na burgera wołowego za każdym razem kiedy go przyrządzacie może wyglądać inaczej. To wszystko za sprawą użytych dodatków. Jedno jest pewne, że przygotowując go w domu macie pewność, że jego smak Was zachwyci!

Koniecznie sprawdźcie inne przepisy na dania z wołowiny w serwisie Doradca Smaku:

Gulasz wołowy

Strogonow - przepis podstawowy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak