odc. 35 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Amerykański burger, odc. 35

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Amerykański burger – pyszna propozycja na lunch lub kolację. Ta wersja zawiera dodatek kimchi, bo jest inspirowana daniem, które podał Robertowi Sowie kucharz koreański. Oprócz wołowego burgera, znajdziecie w potrawie duszoną cebulę, pieczarki portobello i ser cheddar. Spróbujcie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej rzepakowy

    120 mililitrów
  • Musztarda sarepska Prymat

    4 łyżeczki
  • sos sojowy

    30-40 mililitrów
  • Imbir mielony Prymat

    20-30 gramów
  • mięso mielone wołowe

    500 gramów
  • masło

    4 łyżki
  • jajko

    2 sztuki
  • bułki maślane z sezamem

    4 sztuki
  • serek kremowy

    4 łyżki
  • czosnek

    4 ząbki
  • cebula

    1 1/2 sztuki
  • pieczarki portobello

    2 sztuki
  • ser cheddar

    100 gramów
  • kapusta kimchi

    100 gramów

Do smaku:

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • Natka pietruszki liofilizowana Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wlewamy 50 ml oleju rzepakowego, dodajemy musztardę, sos sojowy, doprawiamy imbirem. W moździerzu rozcieramy kolorowy pieprz i dodajemy do marynaty, całość mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso (mielone mięso wołowe - antrykot), 3 łyżki masła, 1 jajko i 1 dodatkowe żółtko, dodajemy pietruszkę liofilizowaną i wyrabiamy mięso ręką. Do smaku możemy doprawić odrobiną sosu sojowego i imbirem. Formujemy burgery, wcześniej ręce moczymy w wodzie, wtedy mięso nie będzie się przyklejać się do rąk.

Na patelnię wylewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy burgery przez 2–4 minuty, z każdej strony, w zależności od tego jak bardzo chcemy mieć wysmażone mięso. Mięso wkładamy na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15–20 minut w trybie termoobiegu.

Bułkę przekrawamy i delikatnie naciskamy środek pieczywa. Bułkę podsmażamy z dwóch stron na patelni po burgerach. Zostawiamy do ostudzenia. Czosnek, cebulę i pieczarki kroimy w plastry. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy, 1 łyżkę  masła i podsmażamy: czosnek, cebulę i pieczarki. Do smaku dodajemy sól i pieprz.

Po wyjęciu z piekarnika burgerów, nakładamy na nie plastry sera cheddar.

Bułkę z dwóch stron smarujemy serkiem kremowym, nakładamy na obie połówki bułki kapustę kimchi. Na jedną połowę bułki nakładamy burgera z roztopionym serem cheddar, na burgera nakładamy podsmażone pieczarki i cebulę. Bułkę kładziemy na talerz, drugą połowę bułki kładziemy opierając o mięso burgera (nie przykrywając).

 

Doradca Smaku
Wyrobione mięso przed formowaniem burgerów możemy odłożyć na pół godziny do lodówki, wtedy lepiej się zwiąże. A przed wyrobieniem mięsa warto zwilżyć dłonie wodą, aby mięso się do nich nie kleiło. Proporcje sosu oraz musztardy można zmniejszyć według własnego uznania i smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat