Doradca Smaku X: Amerykański burger, odc. 35

odc. 35 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Amerykański burger, odc. 35

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Amerykański burger – pyszna propozycja na lunch lub kolację. Ta wersja zawiera dodatek kimchi, bo jest inspirowana daniem, które podał Robertowi Sowie kucharz koreański. Oprócz wołowego burgera, znajdziecie w potrawie duszoną cebulę, pieczarki portobello i ser cheddar. Spróbujcie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej rzepakowy

    120 mililitrów
  • musztarda sarepska

    4 łyżeczki
  • sos sojowy

    30-40 mililitrów
  • imbir mielony

    20-30 gramów
  • mięso mielone wołowe

    500 gramów
  • masło

    4 łyżki
  • jajka

    2 sztuki
  • bułki maślane z sezamem

    4 sztuki
  • serek kremowy

    4 łyżki
  • czosnek

    4 ząbki
  • cebula

    1 1/2 sztuki
  • pieczarki portobello

    2 sztuki
  • ser cheddar

    100 gramów
  • kapusta kimchi

    100 gramów

Do smaku:

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • natka pietruszki liofilizowana Prymat

  • sól morska Prymat

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wlewamy 50 ml oleju rzepakowego, dodajemy musztardę, sos sojowy, doprawiamy imbirem. W moździerzu rozcieramy kolorowy pieprz i dodajemy do marynaty, całość mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso (mielone mięso wołowe - antrykot), 3 łyżki masła, 1 jajko i 1 dodatkowe żółtko, dodajemy pietruszkę liofilizowaną i wyrabiamy mięso ręką. Do smaku możemy doprawić odrobiną sosu sojowego i imbirem. Formujemy burgery, wcześniej ręce moczymy w wodzie, wtedy mięso nie będzie się przyklejać się do rąk.

Na patelnię wylewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy burgery przez 2–4 minuty, z każdej strony, w zależności od tego jak bardzo chcemy mieć wysmażone mięso. Mięso wkładamy na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15–20 minut w trybie termoobiegu.

Bułkę przekrawamy i delikatnie naciskamy środek pieczywa. Bułkę podsmażamy z dwóch stron na patelni po burgerach. Zostawiamy do ostudzenia. Czosnek, cebulę i pieczarki kroimy w plastry. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy, 1 łyżkę  masła i podsmażamy: czosnek, cebulę i pieczarki. Do smaku dodajemy sól i pieprz.

Po wyjęciu z piekarnika burgerów, nakładamy na nie plastry sera cheddar.

Bułkę z dwóch stron smarujemy serkiem kremowym, nakładamy na obie połówki bułki kapustę kimchi. Na jedną połowę bułki nakładamy burgera z roztopionym serem cheddar, na burgera nakładamy podsmażone pieczarki i cebulę. Bułkę kładziemy na talerz, drugą połowę bułki kładziemy opierając o mięso burgera (nie przykrywając).

 

Doradca Smaku
Wyrobione mięso przed formowaniem burgerów możemy odłożyć na pół godziny do lodówki, wtedy lepiej się zwiąże. A przed wyrobieniem mięsa warto zwilżyć dłonie wodą, aby mięso się do nich nie kleiło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat