Co na obiad: Burger jagnięcy z sosem miętowym wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Burger jagnięcy z sosem miętowym wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Na obiad Piotr Ogiński proponuje burger jagnięcy ze słodko-kwaśnym relishem, sosem miętowym i orzeźwiającą salsą. Koniecznie zobaczcie, jak dobrze doprawić mięso jagnięce oraz jak zrobić pyszny relish, który możecie wykorzystać do innych potraw. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na relish:

  • cebula

    1 sztuka
  • jabłko

    1 sztuka
  • daktyle suszone

    50 gramów
  • rodzynki

    100 gramów
  • woda

    150 mililitrów
  • skórka pomarańczowa

    z 1/8 owocu
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • ocet winny

    2 łyżeczki
  • olej

    2 łyżki

Na sos miętowy:

  • natka kolendry

    1 garść
  • mięta liście

    10 gramów
  • imbir świeży

    3 gramy
  • sok z cytryny

    z 1/8 owocu
  • orzechy włoskie

    15 gramów
  • czosnek

    1 ząbek
  • cukier

    2 łyżeczki
  • woda

    30 mililitrów
  • oliwa

    10 mililitrów
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku

Na burgery:

  • udziec jagnięcy

    1,2 kilograma
  • czosnek

    1 ząbek
  • kmin rzymski

    1 łyżka
  • pieprz biały mielony

    1 łyżka
  • kolendra

    1 łyżka
  • bulion

    120-180 mililitrów
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku

Na salsę:

  • mięta liście

    15-18 sztuk
  • skórka cytrynowa

    z 1/2 owocu
  • rzodkiewki

    4 sztuki
  • chili z solą morską

    do smaku
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • sok z cytryny

    z 1/8 owocu
  • cebula biała

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Relish:

Namoczyć daktyle i rodzynki, aż zmiękną.

Do rondelka wlewamy olej i podsmażamy cebulę wraz z jabłkiem przez minutę, po tym czasie dodajemy bakalie i podsmażamy kolejną minutę.

Kiedy wszystko się podsmaży, całość zalewamy wodą w której moczyły się daktyle i rodzynki, dodajemy skórkę z pomarańczy, sól i pieprz oraz ocet winny i relish gotujemy, aby zredukował się o połowę. Kiedy 1/2 wody wyparuje, sos blendujemy tak, by zostały kawałki rodzynek oraz daktyli. Zostawiamy do ostudzenia.

Sos miętowy:

Następnie do wysokiego naczynia wkładamy zioła, imbir, czosnek, orzechy, sok z cytryny oraz cukier i całość mielimy, kiedy powstanie nam gęsta pasta, dodajemy wody oraz oliwy i ponownie mielimy na gładką masę. Gotowy sos solimy i odstawiamy do lodówki.

Burgery:

Kiedy sosy są gotowe, do zmielonego mięsa dodajemy czosnek, przyprawy oraz bulion i dokładnie macerujemy mięso. Z wyrobionego mięsa kształtujemy burgery. Burgery smażymy na rozgrzanej patelni przez ok. 3 minuty z każdej strony po czym odstawiamy na 5 minut by odpoczął. 

Salsa:

Gdy patelnia na burgery się grzeje, do miski wrzucamy miętę, skórkę z cytryny, rzodkiewkę, cebulę, sok z cytryny, oliwę, całość doprawiamy chili z solą morską i dokładnie mieszamy.

Kiedy wszystko jest gotowe dolną część bułki smarujemy relishem, dodajemy sałatę masłową, 2 plastry pomidora, burgera, sos miętowy, salsę i całość przykrywamy górną połową bułki.

A jeśli macie ochotę na więcej mięsnych dań, to klikajcie po przepis na kanapkę z domowym pastrami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat