Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Burger jagnięcy z sosem miętowym wg Piotra Ogińskiego
Relish:
Namoczyć daktyle i rodzynki, aż zmiękną.
Do rondelka wlewamy olej i podsmażamy cebulę wraz z jabłkiem przez minutę, po tym czasie dodajemy bakalie i podsmażamy kolejną minutę.
Kiedy wszystko się podsmaży, całość zalewamy wodą w której moczyły się daktyle i rodzynki, dodajemy skórkę z pomarańczy, sól i pieprz oraz ocet winny i relish gotujemy, aby zredukował się o połowę. Kiedy 1/2 wody wyparuje, sos blendujemy tak, by zostały kawałki rodzynek oraz daktyli. Zostawiamy do ostudzenia.
Sos miętowy:
Następnie do wysokiego naczynia wkładamy zioła, imbir, czosnek, orzechy, sok z cytryny oraz cukier i całość mielimy, kiedy powstanie nam gęsta pasta, dodajemy wody oraz oliwy i ponownie mielimy na gładką masę. Gotowy sos solimy i odstawiamy do lodówki.
Burgery:
Kiedy sosy są gotowe, do zmielonego mięsa dodajemy czosnek, przyprawy oraz bulion i dokładnie macerujemy mięso. Z wyrobionego mięsa kształtujemy burgery. Burgery smażymy na rozgrzanej patelni przez ok. 3 minuty z każdej strony po czym odstawiamy na 5 minut by odpoczął.
Salsa:
Gdy patelnia na burgery się grzeje, do miski wrzucamy miętę, skórkę z cytryny, rzodkiewkę, cebulę, sok z cytryny, oliwę, całość doprawiamy chili z solą morską i dokładnie mieszamy.
Kiedy wszystko jest gotowe dolną część bułki smarujemy relishem, dodajemy sałatę masłową, 2 plastry pomidora, burgera, sos miętowy, salsę i całość przykrywamy górną połową bułki.
A jeśli macie ochotę na więcej mięsnych dań, to klikajcie po przepis na kanapkę z domowym pastrami.