Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Burger jagnięcy z sosem miętowym wg Piotra Ogińskiego

5.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Na obiad Piotr Ogiński proponuje burger jagnięcy ze słodko-kwaśnym relishem, sosem miętowym i orzeźwiającą salsą. Koniecznie zobaczcie, jak dobrze doprawić mięso jagnięce oraz jak zrobić pyszny relish, który możecie wykorzystać do innych potraw. 

Składniki:

Na relish:

cebula 1 sztuka
jabłko 1 sztuka
daktyle suszone 50 gramów
rodzynki 100 gramów
woda 150 mililitrów
skórka pomarańczowa z 1/8 owocu
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
ocet winny 2 łyżeczki
olej 2 łyżki

Na sos miętowy:

natka kolendry 1 garść
mięta liście 10 gramów
imbir świeży 3 gramy
sok z cytryny z 1/8 owocu
orzechy włoskie 15 gramów
czosnek 1 ząbek
cukier 2 łyżeczki
woda 30 mililitrów
oliwa 10 mililitrów
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku

Na burgery:

udziec jagnięcy 1,2 kilograma
czosnek 1 ząbek
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżka
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżka
kolendra 1 łyżka
bulion 120-180 mililitrów
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku

Na salsę:

mięta liście 15-18 sztuk
skórka cytrynowa z 1/2 owocu
rzodkiewki 4 sztuki
Chili z solą morską Prymat w młynku do smaku
oliwa 2-3 łyżki
sok z cytryny z 1/8 owocu
cebula biała 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Burger jagnięcy z sosem miętowym wg Piotra Ogińskiego

Relish:

Namoczyć daktyle i rodzynki, aż zmiękną.

Do rondelka wlewamy olej i podsmażamy cebulę wraz z jabłkiem przez minutę, po tym czasie dodajemy bakalie i podsmażamy kolejną minutę.

Kiedy wszystko się podsmaży, całość zalewamy wodą w której moczyły się daktyle i rodzynki, dodajemy skórkę z pomarańczy, sól i pieprz oraz ocet winny i relish gotujemy, aby zredukował się o połowę. Kiedy 1/2 wody wyparuje, sos blendujemy tak, by zostały kawałki rodzynek oraz daktyli. Zostawiamy do ostudzenia.

Sos miętowy:

Następnie do wysokiego naczynia wkładamy zioła, imbir, czosnek, orzechy, sok z cytryny oraz cukier i całość mielimy, kiedy powstanie nam gęsta pasta, dodajemy wody oraz oliwy i ponownie mielimy na gładką masę. Gotowy sos solimy i odstawiamy do lodówki.

Burgery:

Kiedy sosy są gotowe, do zmielonego mięsa dodajemy czosnek, przyprawy oraz bulion i dokładnie macerujemy mięso. Z wyrobionego mięsa kształtujemy burgery. Burgery smażymy na rozgrzanej patelni przez ok. 3 minuty z każdej strony po czym odstawiamy na 5 minut by odpoczął. 

Salsa:

Gdy patelnia na burgery się grzeje, do miski wrzucamy miętę, skórkę z cytryny, rzodkiewkę, cebulę, sok z cytryny, oliwę, całość doprawiamy chili z solą morską i dokładnie mieszamy.

Kiedy wszystko jest gotowe dolną część bułki smarujemy relishem, dodajemy sałatę masłową, 2 plastry pomidora, burgera, sos miętowy, salsę i całość przykrywamy górną połową bułki.

A jeśli macie ochotę na więcej mięsnych dań, to klikajcie po przepis na kanapkę z domowym pastrami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak