Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Mięso:
-
udziec z indyka
1 sztuka -
masło
80 gramów -
czosnek
2 ząbki -
skórka z cytryny
z 1 owocu -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
tymianek
2 łyżeczki -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
oregano
2 łyżeczki -
Kmin rzymski mielony Prymat
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku
Warzywa:
-
ziemniaki
3 sztuki -
marchew
2 sztuki -
seler
1/2 sztuki -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku -
olej
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: pieczony udziec z frytkami z warzyw wg Piotra Ogińskiego
W miseczce łączymy razem masło, przyprawy oraz sok i skórkę z cytryny.
Indyka solimy i smarujemy pastą tak, by marynata znalazła się pod skórką.
Zamarynowanego indyka odstawiamy na minimum godzinę do lodówki, po czym pieczemy go pod przykryciem w temp 130°C przez ok 3h.
W tym czasie warzywa gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, tak by były lekko twarde, wyciągamy je i zanurzamy w lodowatej wodzie. Osuszamy i wkładamy do naczynia z indykiem, solimy i pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
Gotowe danie podajemy z sosem czosnkowym i świeżym tymiankiem. Smacznego!
Jeśli kochacie grzyby i sos śmietanowy, koniecznie wypróbujcie przepis na duszony udziec z indyka.
Komentarze (0)