Co na obiad: pieczony udziec z frytkami z warzyw wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pomysł na obiad? Pieczony udziec z indyka - pyszne, kruche mięso i frytki z warzyw. A jeśli wolisz mięso duszone, sprawdź przepis na duszony udziec z indyka

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • udziec z indyka

    1 sztuka
  • masło

    80 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • skórka z cytryny

    z 1 owocu
  • papryka wędzona

    1 łyżeczka
  • tymianek

    2 łyżeczki
  • pieprz czarny grubo mielony

    1/2 łyżeczki
  • oregano

    2 łyżeczki
  • kmin rzymski

    1 łyżeczka
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku

Warzywa:

  • ziemniaki

    3 sztuki
  • marchew

    2 sztuki
  • seler

    1/2 sztuki
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • olej

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W miseczce łączymy razem masło, przyprawy oraz sok i skórkę z cytryny.

Indyka solimy i smarujemy pastą tak, by marynata znalazła się pod skórką.

Zamarynowanego indyka odstawiamy na minimum godzinę do lodówki, po czym pieczemy go pod przykryciem w temp 130°C przez ok 3h.

 

W tym czasie warzywa gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, tak by były lekko twarde, wyciągamy je i zanurzamy w lodowatej wodzie. Osuszamy i wkładamy do naczynia z  indykiem, solimy i pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.

 

Gotowe danie podajemy z sosem czosnkowym i świeżym tymiankiem. Smacznego!

Jeśli kochacie grzyby i sos śmietanowy, koniecznie wypróbujcie przepis na duszony udziec z indyka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat