Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: pieczony udziec z frytkami z warzyw wg Piotra Ogińskiego
W miseczce łączymy razem masło, przyprawy oraz sok i skórkę z cytryny.
Indyka solimy i smarujemy pastą tak, by marynata znalazła się pod skórką.
Zamarynowanego indyka odstawiamy na minimum godzinę do lodówki, po czym pieczemy go pod przykryciem w temp 130°C przez ok 3h.
W tym czasie warzywa gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, tak by były lekko twarde, wyciągamy je i zanurzamy w lodowatej wodzie. Osuszamy i wkładamy do naczynia z indykiem, solimy i pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
Gotowe danie podajemy z sosem czosnkowym i świeżym tymiankiem. Smacznego!
Jeśli kochacie grzyby i sos śmietanowy, koniecznie wypróbujcie przepis na duszony udziec z indyka.