Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: pieczony udziec z frytkami z warzyw wg Piotra Ogińskiego

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pomysł na obiad? Pieczony udziec z indyka - pyszne, kruche mięso i frytki z warzyw. A jeśli wolisz mięso duszone, sprawdź przepis na duszony udziec z indyka

Składniki:

Mięso:

udziec z indyka 1 sztuka
masło 80 gramów
czosnek 2 ząbki
skórka z cytryny z 1 owocu
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
tymianek 2 łyżeczki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1/2 łyżeczki
oregano 2 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku

Warzywa:

ziemniaki 3 sztuki
marchew 2 sztuki
seler 1/2 sztuki
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
olej 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: pieczony udziec z frytkami z warzyw wg Piotra Ogińskiego

W miseczce łączymy razem masło, przyprawy oraz sok i skórkę z cytryny.

Indyka solimy i smarujemy pastą tak, by marynata znalazła się pod skórką.

Zamarynowanego indyka odstawiamy na minimum godzinę do lodówki, po czym pieczemy go pod przykryciem w temp 130°C przez ok 3h.

 

W tym czasie warzywa gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut, tak by były lekko twarde, wyciągamy je i zanurzamy w lodowatej wodzie. Osuszamy i wkładamy do naczynia z  indykiem, solimy i pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.

 

Gotowe danie podajemy z sosem czosnkowym i świeżym tymiankiem. Smacznego!

Jeśli kochacie grzyby i sos śmietanowy, koniecznie wypróbujcie przepis na duszony udziec z indyka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak