Co na obiad: Nadziewany filet kurczaka w cieście francuskim wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszny i efektowny przepis na nadziewany serem mozzarella i oliwkami filet kurczaka zapiekany w cieście francuskim. Danie idealne na kolację we dwoje i nie tylko. Polecam!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Nadzienie:

  • mozzarella

    150 gramów
  • pomidory suszone Smak

    10 sztuk
  • oliwki zielone Smak

    12 sztuk
  • masło

    50 gramów
  • Estragon suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku

Filet z kurczaka:

  • filety z kurczaka

    2 sztuki
  • Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat

    2 łyżeczki
  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • jajko

    1 (do smarowania) sztuka
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku

Szpinak:

  • masło

    50 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • Estragon suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • musztarda francuska

    2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa cała

    1/3 sztuki
  • sok z cytryny

    z 1/3 owocu
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • szpinak

    500 gramów

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

  • chips ze skórki kurczaka

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

 

Mozzarellę kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski, pomidory oraz oliwki siekamy i dodajemy do mozzarelli wraz z masłem, doprawiamy estragonem oraz pieprzem. Farsz dokładnie mieszamy i przechodzimy do kurczaka którego płasko rozcinamy na tzw. motylka, tak jak na filmie.

Filet posypujemy suszonymi pomidorami, solimy, nadziewamy i zawijamy w roladkę.

Ciasto francuskie dzielimy na pół, kroimy w paseczki, na których kładziemy roladkę i zawijamy w paski z ciasta na przemian, tak jak jest to pokazane na filmie.
Gotowe roladki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C  przez 20 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia na patelni rozpuszczamy masło, ścieramy do niego gałkę muszkatołową, dodajemy czosnek, pieprz oraz estragon i smażymy na delikatnym ogniu przez 30-40 sekund, żeby uwolnić aromaty przypraw. Po tym czasie dodajemy musztardę, wciskamy sok z cytryny, całość mieszamy po czym dodajemy szpinak oraz sól i smażymy na delikatnym ogniu ok 2-3 minuty.

Upieczoną roladkę dzielimy na pół, na talerz wykładamy szpinak, na nim kładziemy kurczaka, całość dekorujemy pietruszką i opcjonalnie upieczoną skórą z kurczaka.
Smacznego!

Chips ze skórki kurczaka:

*Skórę osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy z obu stron i pieczemy w temperaturze 200°C przez 6-8 minut (aż będzie złota), po czym przekładamy ją na ręcznik papierowy by dokładnie odsączyć tłuszcz i zostawiamy do ostygnięcia.

Polecam Wam także przepis na rozmarynowe udka kurczaka duszone w czerwonym winie. Do tego zapiekane ziemniaki z porem i pomysł na obiad gotowy!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat