Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Nadziewany filet kurczaka w cieście francuskim wg Piotra Ogińskiego

5.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszny i efektowny przepis na nadziewany serem mozzarella i oliwkami filet kurczaka w cieście francuskim. Danie idealne na kolację we dwoje i nie tylko. Polecam!

Składniki:

Nadzienie:

mozzarella 150 gramów
pomidory suszone Smak 10 sztuk
oliwki zielone Smak 12 sztuk
masło 50 gramów
Estragon suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Filet z kurczaka:

filety z kurczaka 2 sztuki
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat 2 łyżeczki
ciasto francuskie 1 opakowanie
jajko 1 (do smarowania) sztuka
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku

Szpinak:

masło 50 gramów
czosnek 2 ząbki
Estragon suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Musztarda francuska Prymat 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1/3 sztuki
sok z cytryny z 1/3 owocu
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
szpinak 500 gramów

Do dekoracji:

natka pietruszki
chips ze skórki kurczaka 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Nadziewany filet kurczaka w cieście francuskim wg Piotra Ogińskiego

Filet z kurczaka w cieście francuskim to danie, które sprawdzi się nie tylko jako codzienny obiad, ale również ten przygotowywany na jakąś okazję. Zawijając fileta z kurczaka w ciasto francuskie, po zapieczeniu otrzymujemy coś na rodzaj roladki. Kurczak dzięki takiemu dodatkowi zyskuje wspaniały smak i konsystencję, a nam ułatwia podzielenie go na porcję (np. kiedy przygotowujemy obiad dla rodziny). W tym przepisie, wyjątkowym dodatkiem jest sos musztardowy, który nadaje całości wspaniałego, głębokiego smaku, co jest niezwykle ważne ze względu na delikatny smak kurczaka.

1. Mozzarellę kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski, pomidory oraz oliwki siekamy i dodajemy do mozzarelli wraz z masłem, doprawiamy estragonem oraz pieprzem. Farsz dokładnie mieszamy i przechodzimy do kurczaka którego płasko rozcinamy na tzw. motylka, tak jak na filmie.

2. Filet posypujemy suszonymi pomidorami, solimy, nadziewamy i zawijamy w roladkę.

3. Ciasto francuskie dzielimy na pół, kroimy w paseczki, na których kładziemy roladkę i zawijamy w paski z ciasta na przemian, tak jak jest to pokazane na filmie.

4. Gotowe roladki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C  przez 20 minut.

5. Na 10 minut przed końcem pieczenia na patelni rozpuszczamy masło, ścieramy do niego gałkę muszkatołową, dodajemy czosnek, pieprz oraz estragon i smażymy na delikatnym ogniu przez 30-40 sekund, żeby uwolnić aromaty przypraw. Po tym czasie dodajemy musztardę, wciskamy sok z cytryny, całość mieszamy po czym dodajemy szpinak oraz sól i smażymy na delikatnym ogniu ok 2-3 minuty.

6. Upieczoną roladkę dzielimy na pół, na talerz wykładamy szpinak, na nim kładziemy kurczaka, całość dekorujemy pietruszką i opcjonalnie upieczoną skórą z kurczaka.
Smacznego!

Chips ze skórki kurczaka:

*Skórę osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy z obu stron i pieczemy w temperaturze 200°C przez 6-8 minut (aż będzie złota), po czym przekładamy ją na ręcznik papierowy by dokładnie odsączyć tłuszcz i zostawiamy do ostygnięcia.

 

Polecam Wam także przepis na rozmarynowe udka kurczaka duszone w czerwonym winie. Do tego zapiekane ziemniaki z porem i pomysł na obiad gotowy! Więcej przepisów na filety w cieście francuskim znajdziecie oczywiście w serwisie Doradca Smaku. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak