Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Nadzienie:
-
mozzarella
150 gramów -
pomidory suszone Smak
10 sztuk -
oliwki zielone Smak
12 sztuk -
masło
50 gramów -
Estragon suszony Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Filet z kurczaka:
-
filety z kurczaka
2 sztuki -
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat
2 łyżeczki -
ciasto francuskie
1 opakowanie -
jajko
1 (do smarowania) sztuka -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku
Szpinak:
-
masło
50 gramów -
czosnek
2 ząbki -
Estragon suszony Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
Musztarda francuska Prymat
2 łyżeczki -
Gałka muszkatołowa cała Prymat
1/3 sztuki -
sok z cytryny
z 1/3 owocu -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku -
szpinak
500 gramów
Do dekoracji:
-
natka pietruszki
-
chips ze skórki kurczaka
1 sztuka
Sposób przygotowania
Mozzarellę kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski, pomidory oraz oliwki siekamy i dodajemy do mozzarelli wraz z masłem, doprawiamy estragonem oraz pieprzem. Farsz dokładnie mieszamy i przechodzimy do kurczaka którego płasko rozcinamy na tzw. motylka, tak jak na filmie.
Filet posypujemy suszonymi pomidorami, solimy, nadziewamy i zawijamy w roladkę.
Ciasto francuskie dzielimy na pół, kroimy w paseczki, na których kładziemy roladkę i zawijamy w paski z ciasta na przemian, tak jak jest to pokazane na filmie.
Gotowe roladki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 20 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia na patelni rozpuszczamy masło, ścieramy do niego gałkę muszkatołową, dodajemy czosnek, pieprz oraz estragon i smażymy na delikatnym ogniu przez 30-40 sekund, żeby uwolnić aromaty przypraw. Po tym czasie dodajemy musztardę, wciskamy sok z cytryny, całość mieszamy po czym dodajemy szpinak oraz sól i smażymy na delikatnym ogniu ok 2-3 minuty.
Upieczoną roladkę dzielimy na pół, na talerz wykładamy szpinak, na nim kładziemy kurczaka, całość dekorujemy pietruszką i opcjonalnie upieczoną skórą z kurczaka.
Smacznego!
Chips ze skórki kurczaka:
*Skórę osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy z obu stron i pieczemy w temperaturze 200°C przez 6-8 minut (aż będzie złota), po czym przekładamy ją na ręcznik papierowy by dokładnie odsączyć tłuszcz i zostawiamy do ostygnięcia.
Polecam Wam także przepis na rozmarynowe udka kurczaka duszone w czerwonym winie. Do tego zapiekane ziemniaki z porem i pomysł na obiad gotowy!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się