Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Nadziewany filet kurczaka w cieście francuskim wg Piotra Ogińskiego
Filet z kurczaka w cieście francuskim to danie, które sprawdzi się nie tylko jako codzienny obiad, ale również ten przygotowywany na jakąś okazję. Zawijając fileta z kurczaka w ciasto francuskie, po zapieczeniu otrzymujemy coś na rodzaj roladki. Kurczak dzięki takiemu dodatkowi zyskuje wspaniały smak i konsystencję, a nam ułatwia podzielenie go na porcję (np. kiedy przygotowujemy obiad dla rodziny). W tym przepisie, wyjątkowym dodatkiem jest sos musztardowy, który nadaje całości wspaniałego, głębokiego smaku, co jest niezwykle ważne ze względu na delikatny smak kurczaka.
1. Mozzarellę kroimy w dużą kostkę i przekładamy do miski, pomidory oraz oliwki siekamy i dodajemy do mozzarelli wraz z masłem, doprawiamy estragonem oraz pieprzem. Farsz dokładnie mieszamy i przechodzimy do kurczaka którego płasko rozcinamy na tzw. motylka, tak jak na filmie.
2. Filet posypujemy suszonymi pomidorami, solimy, nadziewamy i zawijamy w roladkę.
3. Ciasto francuskie dzielimy na pół, kroimy w paseczki, na których kładziemy roladkę i zawijamy w paski z ciasta na przemian, tak jak jest to pokazane na filmie.
4. Gotowe roladki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 20 minut.
5. Na 10 minut przed końcem pieczenia na patelni rozpuszczamy masło, ścieramy do niego gałkę muszkatołową, dodajemy czosnek, pieprz oraz estragon i smażymy na delikatnym ogniu przez 30-40 sekund, żeby uwolnić aromaty przypraw. Po tym czasie dodajemy musztardę, wciskamy sok z cytryny, całość mieszamy po czym dodajemy szpinak oraz sól i smażymy na delikatnym ogniu ok 2-3 minuty.
6. Upieczoną roladkę dzielimy na pół, na talerz wykładamy szpinak, na nim kładziemy kurczaka, całość dekorujemy pietruszką i opcjonalnie upieczoną skórą z kurczaka.
Smacznego!
Chips ze skórki kurczaka:
*Skórę osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy z obu stron i pieczemy w temperaturze 200°C przez 6-8 minut (aż będzie złota), po czym przekładamy ją na ręcznik papierowy by dokładnie odsączyć tłuszcz i zostawiamy do ostygnięcia.