Co na obiad: Duszony udziec z indyka z brukselką wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Delikatne, duszone mięso indyka w towarzystwie grzybów i słodkiej brukselki. Pyszna propozycja na obiad. A jeśli wolicie pieczone mięso - sprawdźcie przepis na pieczony udziec z indyka.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • udziec z indyka

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • skórka z cytryny

    z 1 owocu
  • przyprawa do indyka

    2 łyżeczki
  • estragon

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • tymianek świeży

    2 łyżeczki
  • olej

    2 łyżeczki
  • cebula

    1 sztuka
  • pieczarki kasztanowe

    200 gramów
  • śmietanka 30%

    200 mililitrów
  • por

    1 sztuka
  • boczniaki

    150 gramów
  • szpinak

    50 gramów
  • zielona cebulka

    10 gramów

Brukselka:

  • brukselka

    200 gramów
  • olej

    4-5 łyżeczek
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • syrop klonowy

    40 mililitrów
  • prażone orzechy nerkowca

    20 gramów
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • zielona cebulka

    10 gramów
  • parmezan

    kilka płatków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W miseczce łączymy czosnek, skórkę z cytryny, przyprawę do indyka, estragon, pieprz, sól, tymianek oraz olej. Taką marynatą smarujemy udziec od strony mięsa, a skórę solimy. Indyka smażymy pod przykryciem na rozgrzanym oleju, skórą do dołu, przez ok. 10 minut.

W tym czasie brukselkę kroimy na pół i ustawiamy na patelni przekrojoną stroną do dołu, dodajemy olej, sól oraz tymianek i smażymy od zimnej patelni. Kiedy brukselka zaczyna się smażyć, przykrywamy ją i dusimy jeszcze ok. 5 minut, aż się skarmelizuje i będzie miękka.

Podsmażonego indyka obracamy, dodajemy cebulę, pieczarki, przykrywamy i smażymy ok. 6 minut. Po tym czasie dolewamy bulion i dusimy przez 1-1,5 godziny, po czym przekładamy go do piekarnika na temp 180°C i pieczemy ok. 30 minut.

W tym czasie do bulionu, w którym dusił się indyk dodajemy pora, śmietankę oraz boczniaki, sos redukujemy ok. 5-6 minut.

Do sosu dodajemy zieloną cebulkę i wykładamy wraz z szpinakiem, na górę kładziemy udziec, do brukselki dodajemy syrop klonowy, prażone orzechy nerkowca, zieloną cebulkę, pieprz oraz parmezan. Smacznego!

Jeśli jednak wolisz mięso pieczone, koniecznie sprawdź przepis na pieczony udziec z indyka z frytkami z warzyw!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat