Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Duszony udziec z indyka z brukselką wg Piotra Ogińskiego

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Delikatne, duszone mięso indyka w towarzystwie grzybów i słodkiej brukselki. Pyszna propozycja na obiad. A jeśli wolicie pieczone mięso - sprawdźcie przepis na pieczony udziec z indyka.

Składniki:

Mięso:

udziec z indyka 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
skórka z cytryny z 1 owocu
Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat 2 łyżeczki
estragon 2 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
tymianek świeży 2 łyżeczki
olej 2 łyżeczki
cebula 1 sztuka
pieczarki kasztanowe 200 gramów
śmietanka 30% 200 mililitrów
por 1 sztuka
boczniaki 150 gramów
szpinak 50 gramów
zielona cebulka 10 gramów

Brukselka:

brukselka 200 gramów
olej 4-5 łyżeczek
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
syrop klonowy 40 mililitrów
prażone orzechy nerkowca 20 gramów
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
zielona cebulka 10 gramów
parmezan kilka płatków

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Duszony udziec z indyka z brukselką wg Piotra Ogińskiego

W miseczce łączymy czosnek, skórkę z cytryny, przyprawę do indyka, estragon, pieprz, sól, tymianek oraz olej. Taką marynatą smarujemy udziec od strony mięsa, a skórę solimy. Indyka smażymy pod przykryciem na rozgrzanym oleju, skórą do dołu, przez ok. 10 minut.

W tym czasie brukselkę kroimy na pół i ustawiamy na patelni przekrojoną stroną do dołu, dodajemy olej, sól oraz tymianek i smażymy od zimnej patelni. Kiedy brukselka zaczyna się smażyć, przykrywamy ją i dusimy jeszcze ok. 5 minut, aż się skarmelizuje i będzie miękka.

Podsmażonego indyka obracamy, dodajemy cebulę, pieczarki, przykrywamy i smażymy ok. 6 minut. Po tym czasie dolewamy bulion i dusimy przez 1-1,5 godziny, po czym przekładamy go do piekarnika na temp 180°C i pieczemy ok. 30 minut.

W tym czasie do bulionu, w którym dusił się indyk dodajemy pora, śmietankę oraz boczniaki, sos redukujemy ok. 5-6 minut.

Do sosu dodajemy zieloną cebulkę i wykładamy wraz z szpinakiem, na górę kładziemy udziec, do brukselki dodajemy syrop klonowy, prażone orzechy nerkowca, zieloną cebulkę, pieprz oraz parmezan. Smacznego!

Jeśli jednak wolisz mięso pieczone, koniecznie sprawdź przepis na pieczony udziec z indyka z frytkami z warzyw!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak