Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Co na obiad: Duszony udziec z indyka z brukselką wg Piotra Ogińskiego

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Delikatne, duszone mięso indyka w towarzystwie grzybów i słodkiej brukselki. Pyszna propozycja na obiad. A jeśli wolicie pieczone mięso - sprawdźcie przepis na pieczony udziec z indyka.

Składniki:

Mięso:

udziec z indyka
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
skórka z cytryny
z 1 owocu
Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat
2 łyżeczki
estragon
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
tymianek świeży
2 łyżeczki
olej
2 łyżeczki
cebula
1 sztuka
pieczarki kasztanowe
200 gramów
śmietanka 30%
200 mililitrów
por
1 sztuka
boczniaki
150 gramów
szpinak
50 gramów
zielona cebulka
10 gramów

Brukselka:

brukselka
200 gramów
olej
4-5 łyżeczek
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
syrop klonowy
40 mililitrów
prażone orzechy nerkowca
20 gramów
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
zielona cebulka
10 gramów
parmezan
kilka płatków

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Duszony udziec z indyka z brukselką wg Piotra Ogińskiego

W miseczce łączymy czosnek, skórkę z cytryny, przyprawę do indyka, estragon, pieprz, sól, tymianek oraz olej. Taką marynatą smarujemy udziec od strony mięsa, a skórę solimy. Indyka smażymy pod przykryciem na rozgrzanym oleju, skórą do dołu, przez ok. 10 minut.

W tym czasie brukselkę kroimy na pół i ustawiamy na patelni przekrojoną stroną do dołu, dodajemy olej, sól oraz tymianek i smażymy od zimnej patelni. Kiedy brukselka zaczyna się smażyć, przykrywamy ją i dusimy jeszcze ok. 5 minut, aż się skarmelizuje i będzie miękka.

Podsmażonego indyka obracamy, dodajemy cebulę, pieczarki, przykrywamy i smażymy ok. 6 minut. Po tym czasie dolewamy bulion i dusimy przez 1-1,5 godziny, po czym przekładamy go do piekarnika na temp 180°C i pieczemy ok. 30 minut.

W tym czasie do bulionu, w którym dusił się indyk dodajemy pora, śmietankę oraz boczniaki, sos redukujemy ok. 5-6 minut.

Do sosu dodajemy zieloną cebulkę i wykładamy wraz z szpinakiem, na górę kładziemy udziec, do brukselki dodajemy syrop klonowy, prażone orzechy nerkowca, zieloną cebulkę, pieprz oraz parmezan. Smacznego!

Jeśli jednak wolisz mięso pieczone, koniecznie sprawdź przepis na pieczony udziec z indyka z frytkami z warzyw!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak