Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Mięso:
-
udziec z indyka
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
skórka z cytryny
z 1 owocu -
Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat
2 łyżeczki -
estragon
2 łyżeczki -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku -
tymianek świeży
2 łyżeczki -
olej
2 łyżeczki -
cebula
1 sztuka -
pieczarki kasztanowe
200 gramów -
śmietanka 30%
200 mililitrów -
por
1 sztuka -
boczniaki
150 gramów -
szpinak
50 gramów -
zielona cebulka
10 gramów
Brukselka:
-
brukselka
200 gramów -
olej
4-5 łyżeczek -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku -
syrop klonowy
40 mililitrów -
prażone orzechy nerkowca
20 gramów -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
zielona cebulka
10 gramów -
parmezan
kilka płatków
Sposób przygotowania
W miseczce łączymy czosnek, skórkę z cytryny, przyprawę do indyka, estragon, pieprz, sól, tymianek oraz olej. Taką marynatą smarujemy udziec od strony mięsa, a skórę solimy. Indyka smażymy pod przykryciem na rozgrzanym oleju, skórą do dołu, przez ok. 10 minut.
W tym czasie brukselkę kroimy na pół i ustawiamy na patelni przekrojoną stroną do dołu, dodajemy olej, sól oraz tymianek i smażymy od zimnej patelni. Kiedy brukselka zaczyna się smażyć, przykrywamy ją i dusimy jeszcze ok. 5 minut, aż się skarmelizuje i będzie miękka.
Podsmażonego indyka obracamy, dodajemy cebulę, pieczarki, przykrywamy i smażymy ok. 6 minut. Po tym czasie dolewamy bulion i dusimy przez 1-1,5 godziny, po czym przekładamy go do piekarnika na temp 180°C i pieczemy ok. 30 minut.
W tym czasie do bulionu, w którym dusił się indyk dodajemy pora, śmietankę oraz boczniaki, sos redukujemy ok. 5-6 minut.
Do sosu dodajemy zieloną cebulkę i wykładamy wraz z szpinakiem, na górę kładziemy udziec, do brukselki dodajemy syrop klonowy, prażone orzechy nerkowca, zieloną cebulkę, pieprz oraz parmezan. Smacznego!
Jeśli jednak wolisz mięso pieczone, koniecznie sprawdź przepis na pieczony udziec z indyka z frytkami z warzyw!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się