Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Zapiekanka z mięsem i warzywami, odc. 13

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(223)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Oto sprytny przepis na zapiekankę w stylu zero waste. Czyli nic się nie marnuje! Jeżeli np. gotowaliście rosół, ten przepis pokaże Wam, jak zrobić wyśmienitą zapiekankę z mięsa i warzyw, które zostały Wam z gotowania.

Składniki:

mięso wołowe z rosołu 200 g
cebula 1/2 szt.
marchewka ugotowana 2 szt.
pietruszka gotowana 1 szt.
seler korzeniowy gotowany 1 szt.
szpinak 100 g
pomidory suszone Smak 10 szt.
marynowany czosnek w oleju z ziołami Smak 10 szt.
jajko 3 szt.
tarta mozzarella 1 szklanka
śmietanka 12% 100 ml
masło 1 łyżka
kwaśna śmietana 4 łyżki
szczypiorek 1 i 1/2 pęczka
olej rzepakowy do smażenia

Do smaku:

Papryka wędzona słodka mielona Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Zapiekanka z mięsem i warzywami, odc. 13

FARSZ:

Szykujemy składniki rozpoczynając od szarpania pręgi wołowej. 2 marchewki oraz pietruszkę kroimy w plastry, a selera w grubszą kostkę. Cebulę kroimy w piórka, a suszone pomidory w paseczki.  Na 3 łyżkach oleju rzepakowego i łyżce masła smażymy cebulę oraz 10 ząbków marynowanego z ziołami czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy poszarpane mięso, marchewkę, pietruszkę oraz selera. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i doprawiamy łyżką papryki wędzonej. Dodajemy 100 g szpinaku (2-3 garście). Całość mieszamy i krótko podsmażamy tak, aby szpinak nie stracił jędrności. Doprawiamy do smaku solą morską.

ZALEWA:

W misce roztrzepujemy 3 jajka ze 100 ml śmietanki 12%, a następnie dodajemy pęczek posiekanego cienkiego szczypiorku i pół startej gałki muszkatołowej oraz parę szczypt soli morskiej. Po wymieszaniu masę wzbogacamy o szklankę startej mozzarelli i mieszamy raz jeszcze.

Do naczynia do zapiekania, np. typu keksówka, wlewamy część masy jajecznej. Na nią wykładamy warzywa z mięsem i zalewamy resztą jajek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Zapiekankę serwujemy z kwaśną śmietaną posypaną posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak