Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Zapiekanka z mięsem i warzywami, odc. 13

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(224)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Oto sprytny przepis na zapiekankę w stylu zero waste. Czyli nic się nie marnuje! Jeżeli np. gotowaliście rosół, ten przepis pokaże Wam, jak zrobić wyśmienitą zapiekankę z mięsa i warzyw, które zostały Wam z gotowania. Zapiekanka z warzyw i mięsa z rosołu to idealny przepis na poniedziałkowy obiad.

Składniki:

mięso wołowe z rosołu
200 g
cebula
1/2 szt.
marchewka ugotowana
2 szt.
pietruszka gotowana
1 szt.
seler korzeniowy gotowany
1 szt.
szpinak
100 g
pomidory suszone Smak
10 szt.
marynowany czosnek w oleju z ziołami Smak
10 szt.
jajko
3 szt.
tarta mozzarella
1 szklanka
śmietanka 12%
100 ml
masło
1 łyżka
kwaśna śmietana
4 łyżki
szczypiorek
1 i 1/2 pęczka
Sklep Prymat
olej rzepakowy do smażenia

Do smaku:

Papryka wędzona słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Zapiekanka z mięsem i warzywami, odc. 13

Jeśli nie wiecie co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu, jedno jest pewne - nie wyrzucajcie ich! Wszystkie warzywa użyte do wypełnienia zapiekanki z warzyw i mięsa z rosołu to te z gotowanej dzień wcześniej zupy, podobnie jak mięso wołowe. Dzięki temu przepisowi przygotujecie danie, które nie tylko wyjątkowo smakuje ale również sprawi, że w przygotowaniu tego obiadu nic się nie zmarnuje. Zapiekanka z warzyw i mięsa z rosołu z pewnością Was zachwyci i pomoże zachować porządek w lodówce.

FARSZ:

1. Szykujemy składniki rozpoczynając od szarpania pręgi wołowej.

2 marchewki oraz pietruszkę kroimy w plastry, a selera w grubszą kostkę. Cebulę kroimy w piórka, a suszone pomidory w paseczki. 

3. Na 3 łyżkach oleju rzepakowego i łyżce masła smażymy cebulę oraz 10 ząbków marynowanego z ziołami czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy poszarpane mięso, marchewkę, pietruszkę oraz selera. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i doprawiamy łyżką papryki wędzonej. Dodajemy 100 g szpinaku (2-3 garście). Całość mieszamy i krótko podsmażamy tak, aby szpinak nie stracił jędrności. Doprawiamy do smaku solą morską.

ZALEWA:

1. W misce roztrzepujemy 3 jajka ze 100 ml śmietanki 12%, a następnie dodajemy pęczek posiekanego cienkiego szczypiorku i pół startej gałki muszkatołowej oraz parę szczypt soli morskiej. Po wymieszaniu masę wzbogacamy o szklankę startej mozzarelli i mieszamy raz jeszcze.

2. Do naczynia do zapiekania, np. typu keksówka, wlewamy część masy jajecznej. Na nią wykładamy warzywa z mięsem i zalewamy resztą jajek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

3. Zapiekankę serwujemy z kwaśną śmietaną posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Zapiekanka z warzyw i mięsem z rosołu to pomysł na poniedziałkowy obiad. Na pierwsze danie zaserwujcie pomidorową, a na drugie wspomnianą zapiekankę! Będzie pysznie i w duchu Zero Waste! Sprawdźcie również inne przepisy na zapiekanki w serwisie Doradca Smaku:

Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami

Zapiekanka z mięsem mielonym i brokułami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak