Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Zapiekanka z mięsem i warzywami, odc. 13
Jeśli nie wiecie co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu, jedno jest pewne - nie wyrzucajcie ich! Wszystkie warzywa użyte do wypełnienia zapiekanki z warzyw i mięsa z rosołu to te z gotowanej dzień wcześniej zupy, podobnie jak mięso wołowe. Dzięki temu przepisowi przygotujecie danie, które nie tylko wyjątkowo smakuje ale również sprawi, że w przygotowaniu tego obiadu nic się nie zmarnuje. Zapiekanka z warzyw i mięsa z rosołu z pewnością Was zachwyci i pomoże zachować porządek w lodówce.
FARSZ:
1. Szykujemy składniki rozpoczynając od szarpania pręgi wołowej.
2 marchewki oraz pietruszkę kroimy w plastry, a selera w grubszą kostkę. Cebulę kroimy w piórka, a suszone pomidory w paseczki.
3. Na 3 łyżkach oleju rzepakowego i łyżce masła smażymy cebulę oraz 10 ząbków marynowanego z ziołami czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy poszarpane mięso, marchewkę, pietruszkę oraz selera. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i doprawiamy łyżką papryki wędzonej. Dodajemy 100 g szpinaku (2-3 garście). Całość mieszamy i krótko podsmażamy tak, aby szpinak nie stracił jędrności. Doprawiamy do smaku solą morską.
ZALEWA:
1. W misce roztrzepujemy 3 jajka ze 100 ml śmietanki 12%, a następnie dodajemy pęczek posiekanego cienkiego szczypiorku i pół startej gałki muszkatołowej oraz parę szczypt soli morskiej. Po wymieszaniu masę wzbogacamy o szklankę startej mozzarelli i mieszamy raz jeszcze.
2. Do naczynia do zapiekania, np. typu keksówka, wlewamy część masy jajecznej. Na nią wykładamy warzywa z mięsem i zalewamy resztą jajek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
3. Zapiekankę serwujemy z kwaśną śmietaną posypaną posiekanym szczypiorkiem.