odc. 13 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Zapiekanka z mięsem i warzywami, odc. 13

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Oto sprytny przepis na zapiekankę w stylu zero waste. Czyli nic się nie marnuje! Jeżeli np. gotowaliście rosół, ten przepis pokaże Wam, jak zrobić wyśmienitą zapiekankę z mięsa i warzyw, które zostały Wam z gotowania.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe z rosołu

    200 g
  • cebula

    1/2 szt.
  • marchewka ugotowana

    2 szt.
  • pietruszka gotowana

    1 szt.
  • seler korzeniowy gotowany

    1 szt.
  • szpinak

    100 g
  • pomidory suszone Smak

    10 szt.
  • marynowany czosnek w oleju z ziołami Smak

    10 szt.
  • jajka

    3 szt.
  • tarta mozzarella

    1 szklanka
  • śmietanka 12%

    100 ml
  • masło

    1 łyżka
  • kwaśna śmietana

    4 łyżki
  • szczypiorek

    1 i 1/2 pęczka
  • olej rzepakowy do smażenia

Do smaku:

  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

  • gałka muszkatołowa cała

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

FARSZ:

Szykujemy składniki rozpoczynając od szarpania pręgi wołowej. 2 marchewki oraz pietruszkę kroimy w plastry, a selera w grubszą kostkę. Cebulę kroimy w piórka, a suszone pomidory w paseczki.  Na 3 łyżkach oleju rzepakowego i łyżce masła smażymy cebulę oraz 10 ząbków marynowanego z ziołami czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy poszarpane mięso, marchewkę, pietruszkę oraz selera. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory i doprawiamy łyżką papryki wędzonej. Dodajemy 100 g szpinaku (2-3 garście). Całość mieszamy i krótko podsmażamy tak, aby szpinak nie stracił jędrności. Doprawiamy do smaku solą morską.

ZALEWA:

W misce roztrzepujemy 3 jajka ze 100 ml śmietanki 12%, a następnie dodajemy pęczek posiekanego cienkiego szczypiorku i pół startej gałki muszkatołowej oraz parę szczypt soli morskiej. Po wymieszaniu masę wzbogacamy o szklankę startej mozzarelli i mieszamy raz jeszcze.

Do naczynia do zapiekania, np. typu keksówka, wlewamy część masy jajecznej. Na nią wykładamy warzywa z mięsem i zalewamy resztą jajek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Zapiekankę serwujemy z kwaśną śmietaną posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat