Co na obiad: paprykarz węgierski z kurczakiem i kluseczkami wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: paprykarz węgierski z kurczakiem i kluseczkami wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Paprykarz to danie pochodzące z kuchni węgierskiej. Jest aromatyczne, kolorowe, sycące i pyszne. Paprykarz podajcie koniecznie z lanymi kluseczkami. A jeśli wolicie danie wegetariańskie, to polecam Wam obiadowy przepis na pieczone bakłażany z pastą orzechową.

 

 

 

 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na paprykarz:

  • ćwiartki z kurczaka

    4 sztuki
  • Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • olej

    do smażenia
  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula

    2 sztuki
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • papryka żółta

    2 sztuki
  • papryka zielona

    2 sztuki
  • Papryka węgierska słodka mielona Prymat

    2 łyżki
  • pomidory

    2 sztuki
  • woda

    500 mililitrów
  • śmietana 18%

    300 gramów
  • mąka pszenna

    50 gramów

Na kluseczki:

  • mąka

    8 łyżek
  • jajko

    4 sztuki
  • masło

    1 łyżka
  • woda

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: paprykarz węgierski z kurczakiem i kluseczkami wg Piotra Ogińskiego

Paprykarz:

Wyfiletowane ćwiartki z kurczaka marynujemy w przyprawie, soli oraz pieprzu. Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek, cebulę oraz papryki przez ok. 4 minuty. Po tym czasie dodajemy suszoną paprykę węgierską i prażymy ją z warzywami ciągle mieszając, przez ok. 1 minutę. Gdy papryka się podpraży dodajemy kurczaka, pomidory, i wszystko zalewamy wodą. Gulasz dusimy pod przykryciem ok. 30-35 minut na małym ogniu.

Kiedy kurczak jest ugotowany, w misce dokładnie łączymy śmietanę z mąką, i hartujemy ją poprzez dodanie 2 małych chochli gulaszu, pamiętając o tym by cały czas mieszać. Zahartowaną śmietanę dodajemy do paprykarza, mieszamy, a gdy gulasz ponownie zacznie się gotować jest gotowy, na końcu doprawiamy go solą i pieprzem do smaku.

Kluseczki:

Do masła dodajemy 3 łyżki gotującej się wody, żeby je roztopić. Kiedy masło się rozpuści, mąkę solimy, dodajemy jajka wraz z masłem i dokładnie mieszamy by powstała jednolita lejąca się masa. Kluski przelewamy przez tarkę do gotującej się wody, i gotujemy ok 2 minut.

Gulasz podajemy z kluskami oraz świeżą bazylią. Smacznego!

A jeśli wolicie danie wegetariańskie, to polecam Wam obiadowy przepis na pieczone bakłażany z pastą orzechową.

Doradca Smaku
Tarkę posmarujcie odrobiną oleju, wtedy ciasto na kluski będzie się lepiej od niej odrywało.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat