Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: paprykarz węgierski z kurczakiem i kluseczkami wg Piotra Ogińskiego

5.0
(30)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Paprykarz to danie pochodzące z kuchni węgierskiej. Jest aromatyczne, kolorowe, sycące i pyszne. Paprykarz podajcie koniecznie z lanymi kluseczkami. A jeśli wolicie danie wegetariańskie, to polecam Wam obiadowy przepis na pieczone bakłażany z pastą orzechową.

 

 

 

 

 

Składniki:

Na paprykarz:

ćwiartki z kurczaka 4 sztuki
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 3 łyżki
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
olej do smażenia
czosnek 3 ząbki
cebula 2 sztuki
papryka czerwona 2 sztuki
papryka żółta 2 sztuki
papryka zielona 2 sztuki
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 2 łyżki
pomidory 2 sztuki
woda 500 mililitrów
śmietana 18% 300 gramów
mąka pszenna 50 gramów

Na kluseczki:

mąka 8 łyżek
jajko 4 sztuki
masło 1 łyżka
woda 3 łyżki
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku

Porada

Tarkę posmarujcie odrobiną oleju, wtedy ciasto na kluski będzie się lepiej od niej odrywało.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: paprykarz węgierski z kurczakiem i kluseczkami wg Piotra Ogińskiego

Paprykarz:

Wyfiletowane ćwiartki z kurczaka marynujemy w przyprawie, soli oraz pieprzu. Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek, cebulę oraz papryki przez ok. 4 minuty. Po tym czasie dodajemy suszoną paprykę węgierską i prażymy ją z warzywami ciągle mieszając, przez ok. 1 minutę. Gdy papryka się podpraży dodajemy kurczaka, pomidory, i wszystko zalewamy wodą. Gulasz dusimy pod przykryciem ok. 30-35 minut na małym ogniu.

Kiedy kurczak jest ugotowany, w misce dokładnie łączymy śmietanę z mąką, i hartujemy ją poprzez dodanie 2 małych chochli gulaszu, pamiętając o tym by cały czas mieszać. Zahartowaną śmietanę dodajemy do paprykarza, mieszamy, a gdy gulasz ponownie zacznie się gotować jest gotowy, na końcu doprawiamy go solą i pieprzem do smaku.

Kluseczki:

Do masła dodajemy 3 łyżki gotującej się wody, żeby je roztopić. Kiedy masło się rozpuści, mąkę solimy, dodajemy jajka wraz z masłem i dokładnie mieszamy by powstała jednolita lejąca się masa. Kluski przelewamy przez tarkę do gotującej się wody, i gotujemy ok 2 minut.

Gulasz podajemy z kluskami oraz świeżą bazylią. Smacznego!

A jeśli wolicie danie wegetariańskie, to polecam Wam obiadowy przepis na pieczone bakłażany z pastą orzechową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak