Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: paprykarz węgierski z kurczakiem i kluseczkami wg Piotra Ogińskiego
Paprykarz:
Wyfiletowane ćwiartki z kurczaka marynujemy w przyprawie, soli oraz pieprzu. Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek, cebulę oraz papryki przez ok. 4 minuty. Po tym czasie dodajemy suszoną paprykę węgierską i prażymy ją z warzywami ciągle mieszając, przez ok. 1 minutę. Gdy papryka się podpraży dodajemy kurczaka, pomidory, i wszystko zalewamy wodą. Gulasz dusimy pod przykryciem ok. 30-35 minut na małym ogniu.
Kiedy kurczak jest ugotowany, w misce dokładnie łączymy śmietanę z mąką, i hartujemy ją poprzez dodanie 2 małych chochli gulaszu, pamiętając o tym by cały czas mieszać. Zahartowaną śmietanę dodajemy do paprykarza, mieszamy, a gdy gulasz ponownie zacznie się gotować jest gotowy, na końcu doprawiamy go solą i pieprzem do smaku.
Kluseczki:
Do masła dodajemy 3 łyżki gotującej się wody, żeby je roztopić. Kiedy masło się rozpuści, mąkę solimy, dodajemy jajka wraz z masłem i dokładnie mieszamy by powstała jednolita lejąca się masa. Kluski przelewamy przez tarkę do gotującej się wody, i gotujemy ok 2 minut.
Gulasz podajemy z kluskami oraz świeżą bazylią. Smacznego!
A jeśli wolicie danie wegetariańskie, to polecam Wam obiadowy przepis na pieczone bakłażany z pastą orzechową.