Przepis i sposób przygotowania na: Chicken pot pie wg Piotra Ogińskiego
1. Na patelni którą później możemy włożyć do piekarnika wlewamy olej i podsmażamy cebulę, marchew, pieczarki, seler oraz kurczaka, do momentu aż warzywa będą złociste (ok 4-5 minut).
2. W tym czasie przechodzimy do przygotowania ciasta: w misce łączymy ze sobą miękkie masło i mąkę wraz z solą oraz oregano, do uzyskania konsystencji kruszonki, następnie dodajemy wody, dalej wyrabiamy do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta.
3. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut, tak by stężało. Podsmażone warzywa doprawiamy oregano, gałką muszkatołową, zielem angielskim, solą oraz pieprzem, dodajemy groszek całość mieszamy i warzywa przekładamy na jedną stronę patelni, na drugiej stronie rozpuszczamy masło, dodajemy mąki i całość mieszamy energicznie do uzyskanie jednolitej konsystencji, kiedy zasmażka zaczyna się gotować dodajemy mleko oraz śmietankę i całość, wraz z warzywami dokładnie mieszamy.
4. Kiedy zapiekanka się zagotuje ściągamy ją z ognia, dodajemy pora i przechodzimy do ciasta, które rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy z niego kwadraty o wielkości 2,5 cm x 2,5cm. Kwadratami z ciasta przykrywamy zapiekankę, ustawiając je jeden obok drugiego, tak jak jest to pokazane na filmie.
5. Gotowy chicken pot pie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, lub do momentu, aż ciasto się ładnie zarumieni.
Smacznego!