Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Chicken pot pie:
-
Kurczak pieczony
250 g -
marchewki
3 sztuki -
cebula
1 sztuka -
olej
-
pieczarki
5-6 sztuk -
seler nać
4 sztuki -
Oregano suszone Prymat
2 łyżeczki -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
Liść laurowy suszony Prymat
4-5 sztuki -
Ziele angielskie mielone Prymat
1/2 łyżeczki -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku -
groszek mrożony
80 g -
masło
60 g -
mąka
30 g -
mleko
300 ml -
śmietanka 30%
200 ml -
por
1/2 sztuki
Ciasto:
-
masło
200 g -
mąka
200 g -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
Oregano suszone Prymat
1 łyżeczka -
woda
30-40 ml -
jajko
do posmarowania ciasta
Przepis i sposób przygotowania Chicken pot pie wg Piotra Ogińskiego
1. Na patelni którą później możemy włożyć do piekarnika wlewamy olej i podsmażamy cebulę, marchew, pieczarki, seler oraz kurczaka, do momentu aż warzywa będą złociste (ok 4-5 minut).
2. W tym czasie przechodzimy do przygotowania ciasta: w misce łączymy ze sobą miękkie masło i mąkę wraz z solą oraz oregano, do uzyskania konsystencji kruszonki, następnie dodajemy wody, dalej wyrabiamy do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta.
3. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut, tak by stężało. Podsmażone warzywa doprawiamy oregano, gałką muszkatołową, zielem angielskim, solą oraz pieprzem, dodajemy groszek całość mieszamy i warzywa przekładamy na jedną stronę patelni, na drugiej stronie rozpuszczamy masło, dodajemy mąki i całość mieszamy energicznie do uzyskanie jednolitej konsystencji, kiedy zasmażka zaczyna się gotować dodajemy mleko oraz śmietankę i całość, wraz z warzywami dokładnie mieszamy.
4. Kiedy zapiekanka się zagotuje ściągamy ją z ognia, dodajemy pora i przechodzimy do ciasta, które rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy z niego kwadraty o wielkości 2,5 cm x 2,5cm. Kwadratami z ciasta przykrywamy zapiekankę, ustawiając je jeden obok drugiego, tak jak jest to pokazane na filmie.
5. Gotowy chicken pot pie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, lub do momentu, aż ciasto się ładnie zarumieni.
Smacznego!
Komentarze (0)