Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chicken pot pie wg Piotra Ogińskiego

5.0
(36)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Chicken pot pie, to angielskie danie jednogarnkowe z zapieczonym ciastem kruchym na wierzchu. Jeśli macie w lodówce resztki obiadu, lub nadmiar produktów po świętach - koniecznie przygotujcie danie Zero Waste z przepisu Piotra Ogińskiego, które z pewnością Wam posmakuje.

Składniki:

Chicken pot pie:

Kurczak pieczony 250 g
marchewki 3 sztuki
cebula 1 sztuka
olej
pieczarki 5-6 sztuk
seler nać 4 sztuki
Oregano suszone Prymat 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 4-5 sztuki
Ziele angielskie mielone Prymat 1/2 łyżeczki
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
groszek mrożony 80 g
masło 60 g
mąka 30 g
mleko 300 ml
śmietanka 30% 200 ml
por 1/2 sztuki

Ciasto:

masło 200 g
mąka 200 g
sól morska Prymat w młynku do smaku
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
woda 30-40 ml
jajko do posmarowania ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: Chicken pot pie wg Piotra Ogińskiego

1. Na patelni którą później możemy włożyć do piekarnika wlewamy olej i podsmażamy cebulę, marchew, pieczarki, seler oraz kurczaka, do momentu aż warzywa będą złociste (ok 4-5 minut).

 

2. W tym czasie przechodzimy do przygotowania ciasta: w misce łączymy ze sobą miękkie masło i mąkę wraz z solą oraz oregano, do uzyskania konsystencji kruszonki, następnie dodajemy wody, dalej wyrabiamy do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta.

 

3. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut, tak by stężało. Podsmażone warzywa doprawiamy oregano, gałką muszkatołową, zielem angielskim, solą oraz pieprzem, dodajemy groszek całość mieszamy i warzywa przekładamy na jedną stronę patelni, na drugiej stronie rozpuszczamy masło, dodajemy mąki i całość mieszamy energicznie do uzyskanie jednolitej konsystencji, kiedy zasmażka zaczyna się gotować dodajemy mleko oraz śmietankę i całość, wraz z warzywami dokładnie mieszamy.

 

4. Kiedy zapiekanka się zagotuje ściągamy ją z ognia, dodajemy pora i przechodzimy do ciasta, które rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy z niego kwadraty o wielkości 2,5 cm x 2,5cm. Kwadratami z ciasta przykrywamy zapiekankę, ustawiając je jeden obok drugiego, tak jak jest to pokazane na filmie. 

 

5. Gotowy chicken pot pie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, lub do momentu, aż ciasto się ładnie zarumieni.

Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak