Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Chicken pot pie wg Piotra Ogińskiego

4.9
(37)
Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Chicken pot pie, to angielskie danie jednogarnkowe z zapieczonym ciastem kruchym na wierzchu. Jeśli macie w lodówce resztki obiadu, lub nadmiar produktów po świętach - koniecznie przygotujcie danie Zero Waste z przepisu Piotra Ogińskiego, które z pewnością Wam posmakuje.

Składniki:

Chicken pot pie:

Kurczak pieczony
250 g
marchewki
3 sztuki
cebula
1 sztuka
olej
pieczarki
5-6 sztuk
seler nać
4 sztuki
Oregano suszone Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
4-5 sztuki
Sklep Prymat
Ziele angielskie mielone Prymat
1/2 łyżeczki
sól morska Prymat w młynku
do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
groszek mrożony
80 g
masło
60 g
mąka
30 g
mleko
300 ml
śmietanka 30%
200 ml
por
1/2 sztuki

Ciasto:

masło
200 g
mąka
200 g
sól morska Prymat w młynku
do smaku
Oregano suszone Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
woda
30-40 ml
jajko
do posmarowania ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: Chicken pot pie wg Piotra Ogińskiego

1. Na patelni którą później możemy włożyć do piekarnika wlewamy olej i podsmażamy cebulę, marchew, pieczarki, seler oraz kurczaka, do momentu aż warzywa będą złociste (ok 4-5 minut).

 

2. W tym czasie przechodzimy do przygotowania ciasta: w misce łączymy ze sobą miękkie masło i mąkę wraz z solą oraz oregano, do uzyskania konsystencji kruszonki, następnie dodajemy wody, dalej wyrabiamy do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta.

 

3. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut, tak by stężało. Podsmażone warzywa doprawiamy oregano, gałką muszkatołową, zielem angielskim, solą oraz pieprzem, dodajemy groszek całość mieszamy i warzywa przekładamy na jedną stronę patelni, na drugiej stronie rozpuszczamy masło, dodajemy mąki i całość mieszamy energicznie do uzyskanie jednolitej konsystencji, kiedy zasmażka zaczyna się gotować dodajemy mleko oraz śmietankę i całość, wraz z warzywami dokładnie mieszamy.

 

4. Kiedy zapiekanka się zagotuje ściągamy ją z ognia, dodajemy pora i przechodzimy do ciasta, które rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy z niego kwadraty o wielkości 2,5 cm x 2,5cm. Kwadratami z ciasta przykrywamy zapiekankę, ustawiając je jeden obok drugiego, tak jak jest to pokazane na filmie. 

 

5. Gotowy chicken pot pie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, lub do momentu, aż ciasto się ładnie zarumieni.

Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak