Chicken pot pie wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Chicken pot pie, to angielskie danie jednogarnkowe z zapieczonym ciastem kruchym na wierzchu. Jeśli macie w lodówce resztki obiadu, lub nadmiar produktów po świętach - koniecznie przygotujcie danie Zero Waste z przepisu Piotra Ogińskiego, które z pewnością Wam posmakuje.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Chicken pot pie:

  • Kurczak pieczony

    250 g
  • marchewki

    3 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

  • pieczarki

    5-6 sztuk
  • seler nać

    4 sztuki
  • Oregano suszone Prymat

    2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4-5 sztuki
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • groszek mrożony

    80 g
  • masło

    60 g
  • mąka

    30 g
  • mleko

    300 ml
  • śmietanka 30%

    200 ml
  • por

    1/2 sztuki

Ciasto:

  • masło

    200 g
  • mąka

    200 g
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    30-40 ml
  • jajko

    do posmarowania ciasta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Na patelni którą później możemy włożyć do piekarnika wlewamy olej i podsmażamy cebulę, marchew, pieczarki, seler oraz kurczaka, do momentu aż warzywa będą złociste (ok 4-5 minut).

 

2. W tym czasie przechodzimy do przygotowania ciasta: w misce łączymy ze sobą miękkie masło i mąkę wraz z solą oraz oregano, do uzyskania konsystencji kruszonki, następnie dodajemy wody, dalej wyrabiamy do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta.

 

3. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut, tak by stężało. Podsmażone warzywa doprawiamy oregano, gałką muszkatołową, zielem angielskim, solą oraz pieprzem, dodajemy groszek całość mieszamy i warzywa przekładamy na jedną stronę patelni, na drugiej stronie rozpuszczamy masło, dodajemy mąki i całość mieszamy energicznie do uzyskanie jednolitej konsystencji, kiedy zasmażka zaczyna się gotować dodajemy mleko oraz śmietankę i całość, wraz z warzywami dokładnie mieszamy.

 

4. Kiedy zapiekanka się zagotuje ściągamy ją z ognia, dodajemy pora i przechodzimy do ciasta, które rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy z niego kwadraty o wielkości 2,5 cm x 2,5cm. Kwadratami z ciasta przykrywamy zapiekankę, ustawiając je jeden obok drugiego, tak jak jest to pokazane na filmie. 

 

5. Gotowy chicken pot pie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, lub do momentu, aż ciasto się ładnie zarumieni.

Smacznego!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat