Co na obiad: gulasz z serc drobiowych wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: gulasz z serc drobiowych wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Podroby - dobrze zrobione - są pyszną i niedrogą propozycją na obiad. Oto przepis na gulasz z serc drobiowych z warzywami - aromatyczne i smakowite danie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gulasz:

  • serca drobiowe

    200 gramów
  • pietruszka

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • por

    1/2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • liście laurowe

    4 sztuki
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do drobiu To Naturalne

    2 łyżeczki
  • woda

    1 litr
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    4-5 liści
  • tymianek

    kilka gałązek
  • olej

    do smażenia

Rösti:

  • ziemniaki typu B

    400 gramów
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

    1/3 sztuki
  • olej

    2 łyżeczki
  • tymianek świeży

    kilka gałązek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: gulasz z serc drobiowych wg Piotra Ogińskiego

Na patelnię wlewamy olej, dodajemy pietruszkę, marchew, cebulę, paprykę oraz pora i całość dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut.

W międzyczasie z serc usuwamy tłuszczyk i kroimy je na pół.

W misce łączymy olej z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielski oraz pieprzem, dodajemy serca i dokładnie mieszamy.

Patelnię z warzywami odkrywamy i rozgrzewamy na maksa, dodajemy serca i całość podsmażamy przez ok. 3 minuty.

Po tym czasie dodajemy paprykę wędzoną oraz przyprawę do drobiu, mieszamy i delikatnie karmelizujemy przez 20 sekund, pilnując by przyprawy się nie przypaliły, po czym gulasz zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem 45 minut, lub aż serca będą miękkie.

Kiedy gulasz się dusi, przechodzimy do rösti, ziemniaki podgotowane w całości przez 10 minut trzemy na tarce o największych oczkach, ziemniaki pieprzymy, solimy, dodajemy gałkę muszkatołową, tymianek oraz olej i całość dokładnie mieszamy.

Masę wykładamy na blaszce do pieczenia lub patelni na której można piec, skrapiamy olejem i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

Gulasz na ostatnie 10 minut odkrywamy, tak by nam się zredukował, a kiedy się zredukuje dodajemy do niego lubczyku oraz tymianku i podajemy z ziemniaczanym rösti.

Smacznego!

Jeśli lubicie podroby, to na pewno spodoba Wam się przepis na delikatną i chrupiącą wątróbkę z cebulką i jabłkami.

 

 

 

Doradca Smaku
Uwaga! Ziemniaki są gotowane tylko 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat