Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: gulasz z serc drobiowych wg Piotra Ogińskiego
Na patelnię wlewamy olej, dodajemy pietruszkę, marchew, cebulę, paprykę oraz pora i całość dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut.
W międzyczasie z serc usuwamy tłuszczyk i kroimy je na pół.
W misce łączymy olej z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielski oraz pieprzem, dodajemy serca i dokładnie mieszamy.
Patelnię z warzywami odkrywamy i rozgrzewamy na maksa, dodajemy serca i całość podsmażamy przez ok. 3 minuty.
Po tym czasie dodajemy paprykę wędzoną oraz przyprawę do drobiu, mieszamy i delikatnie karmelizujemy przez 20 sekund, pilnując by przyprawy się nie przypaliły, po czym gulasz zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem 45 minut, lub aż serca będą miękkie.
Kiedy gulasz się dusi, przechodzimy do rösti, ziemniaki podgotowane w całości przez 10 minut trzemy na tarce o największych oczkach, ziemniaki pieprzymy, solimy, dodajemy gałkę muszkatołową, tymianek oraz olej i całość dokładnie mieszamy.
Masę wykładamy na blaszce do pieczenia lub patelni na której można piec, skrapiamy olejem i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Gulasz na ostatnie 10 minut odkrywamy, tak by nam się zredukował, a kiedy się zredukuje dodajemy do niego lubczyku oraz tymianku i podajemy z ziemniaczanym rösti.
Smacznego!
Jeśli lubicie podroby, to na pewno spodoba Wam się przepis na delikatną i chrupiącą wątróbkę z cebulką i jabłkami.