Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Gulasz:
-
serca drobiowe
200 gramów -
pietruszka
1 sztuka -
marchew
1 sztuka -
cebula
1 sztuka -
papryka czerwona
1 sztuka -
por
1/2 sztuki -
czosnek
2 ząbki -
liście laurowe
4 sztuki -
Ziele angielskie mielone Prymat
1/2 łyżeczki -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
Przyprawa do drobiu To Naturalne
2 łyżeczki -
woda
1 litr -
Liść lubczyku suszony Prymat
4-5 liści -
tymianek
kilka gałązek -
olej
do smażenia
Rösti:
-
ziemniaki typu B
400 gramów -
Sól morska jodowana Prymat w młynku
do smaku -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
Gałka muszkatołowa cała Prymat
1/3 sztuki -
olej
2 łyżeczki -
tymianek świeży
kilka gałązek
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: gulasz z serc drobiowych wg Piotra Ogińskiego
Na patelnię wlewamy olej, dodajemy pietruszkę, marchew, cebulę, paprykę oraz pora i całość dusimy pod przykryciem przez ok. 5 minut.
W międzyczasie z serc usuwamy tłuszczyk i kroimy je na pół.
W misce łączymy olej z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielski oraz pieprzem, dodajemy serca i dokładnie mieszamy.
Patelnię z warzywami odkrywamy i rozgrzewamy na maksa, dodajemy serca i całość podsmażamy przez ok. 3 minuty.
Po tym czasie dodajemy paprykę wędzoną oraz przyprawę do drobiu, mieszamy i delikatnie karmelizujemy przez 20 sekund, pilnując by przyprawy się nie przypaliły, po czym gulasz zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem 45 minut, lub aż serca będą miękkie.
Kiedy gulasz się dusi, przechodzimy do rösti, ziemniaki podgotowane w całości przez 10 minut trzemy na tarce o największych oczkach, ziemniaki pieprzymy, solimy, dodajemy gałkę muszkatołową, tymianek oraz olej i całość dokładnie mieszamy.
Masę wykładamy na blaszce do pieczenia lub patelni na której można piec, skrapiamy olejem i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Gulasz na ostatnie 10 minut odkrywamy, tak by nam się zredukował, a kiedy się zredukuje dodajemy do niego lubczyku oraz tymianku i podajemy z ziemniaczanym rösti.
Smacznego!
Jeśli lubicie podroby, to na pewno spodoba Wam się przepis na delikatną i chrupiącą wątróbkę z cebulką i jabłkami.
Uwaga! Ziemniaki są gotowane tylko 10 minut.![]()
Komentarze (0)