Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Leczo
-
olej
2 łyżki -
kiełbasa
150 gramów -
boczek wędzony
150 gramów -
Sól himalajska Prymat w młynku
do smaku -
cebula biała
1 sztuka -
czosnek
3 ząbki -
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżeczki -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
2 łyżeczki -
papryka czerwona
1 sztuka -
papryka żółta
1 sztuka -
papryka zielona
1 sztuka -
cebula czerwona
1 sztuka -
rosół
2 litry -
pomidory
3 sztuki -
cukier
2 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuki -
przecier pomidorowy
3 łyżeczki
Dodatki
-
śmietana 18%
1 opakowanie -
pietruszka zielona
do ozdoby
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Leczo wg Piotra Ogińskiego
1. W dużym garnku nagrzewamy olej i podsmażamy boczek wraz z kiełbasą, którą lekko solimy by puściła wodę.
2. Po 2-3 minutach dodajemy cebulę oraz zgnieciony czosnek i podsmażamy całość jeszcze 2-3 minuty.
3. Następnie dodajemy paprykę słodką oraz wędzoną którą lekko podprażamy przez ok. 30 sekund, tak aby puściła kolor.
4. Po tym czasie dodajemy kolorowe papryki i cebulę.
5. Całość zalewamy rosołem i gotujemy przez 2 godziny pod przykryciem.
6. Po 2 godzinach do leczo dodajemy pomidory, sól, cukier, pieprz oraz liść laurowy i gotujemy jeszcze 20 minut.
7. Gotowe leczo wykańczamy koncentratem pomidorowym i wykładamy na talerz.
8. Danie dekorujemy kwaśną śmietaną oraz natką pietruszki.
Smacznego!
Jeżeli lubicie dania kuchni meksykańskiej to koniecznie sprawdźcie przepis na fantastyczne fajitas w wykonaniu Piotra Ogińskiego.
Komentarze (0)