Co na obiad: Leczo wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tradycyjne danie kuchni węgierskiej, które znają i kochają wszyscy to oczywiście Leczo. Z boczkiem, kiełbasą i kwaśną śmietaną smakuje wprost wyśmienicie!

Sprawdźcie sami!

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Leczo

  • olej

    2 łyżki
  • kiełbasa

    150 gramów
  • boczek wędzony

    150 gramów
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • cebula biała

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • rosół

    2 litry
  • pomidory

    3 sztuki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • przecier pomidorowy

    3 łyżeczki

Dodatki

  • śmietana 18%

    1 opakowanie
  • pietruszka zielona

    do ozdoby
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. W dużym garnku nagrzewamy olej i podsmażamy boczek wraz z kiełbasą, którą lekko solimy by puściła wodę.

2. Po 2-3 minutach dodajemy cebulę oraz zgnieciony czosnek i podsmażamy całość jeszcze 2-3 minuty.

3. Następnie dodajemy paprykę słodką oraz wędzoną którą lekko podprażamy przez ok. 30 sekund, tak aby puściła kolor.

4. Po tym czasie dodajemy kolorowe papryki i cebulę.

5. Całość zalewamy rosołem i gotujemy przez 2 godziny pod przykryciem.

6. Po 2 godzinach do leczo dodajemy pomidory, sól, cukier, pieprz oraz liść laurowy i gotujemy jeszcze 20 minut.

7. Gotowe leczo wykańczamy koncentratem pomidorowym i wykładamy na talerz.

8. Danie dekorujemy kwaśną śmietaną oraz natką pietruszki.

Smacznego!

 

Jeżeli lubicie dania kuchni meksykańskiej to koniecznie sprawdźcie przepis na fantastyczne fajitas w wykonaniu Piotra Ogińskiego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat