Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Leczo wg Piotra Ogińskiego
1. W dużym garnku nagrzewamy olej i podsmażamy boczek wraz z kiełbasą, którą lekko solimy by puściła wodę.
2. Po 2-3 minutach dodajemy cebulę oraz zgnieciony czosnek i podsmażamy całość jeszcze 2-3 minuty.
3. Następnie dodajemy paprykę słodką oraz wędzoną którą lekko podprażamy przez ok. 30 sekund, tak aby puściła kolor.
4. Po tym czasie dodajemy kolorowe papryki i cebulę.
5. Całość zalewamy rosołem i gotujemy przez 2 godziny pod przykryciem.
6. Po 2 godzinach do leczo dodajemy pomidory, sól, cukier, pieprz oraz liść laurowy i gotujemy jeszcze 20 minut.
7. Gotowe leczo wykańczamy koncentratem pomidorowym i wykładamy na talerz.
8. Danie dekorujemy kwaśną śmietaną oraz natką pietruszki.
Smacznego!
Jeżeli lubicie dania kuchni meksykańskiej to koniecznie sprawdźcie przepis na fantastyczne fajitas w wykonaniu Piotra Ogińskiego.