Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: roladki z bakłażana z pastą orzechową wg Piotra Ogińskiego
Z bakłażana odcinamy przód oraz tył, kroimy w cienkie plastry, solimy z obu stron i zostawiamy na 3-4 minuty.
Po tym czasie bakłażana suszymy, i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej wraz z olejem przez półtorej minuty z każdej strony, przy czym stronę którą będziemy smażyć później, smarujemy delikatnie zmiażdżonym czosnkiem.
Kiedy bakłażany się grillują, zostawiamy je do ostygnięcia, a w międzyczasie na patelni prażymy orzechy wraz z kolendrą, przez ok 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu, tak by były złociste. Uprażone orzechy z kolendrą przekładamy do wysokiego naczynia, a na tą samą patelnie wlewamy olej i prażymy czosnek, aż będzie złoty. Usmażony czosnek dodajemy do orzechów wraz z miodem, kolendrą, miętą, wodą oraz solą i mielimy na jednolitą masę.
Kiedy wszystko mamy gotowe, rozkładamy upieczone bakłażany, skrapiamy je sokiem z cytryny, posypujemy cytrynowym pieprzem, kładziemy po 2 listki bazylii, nakładamy łyżkę pasty orzechowej i zwijamy w rulonik.
Gotowe roladki podajemy z świeżą kolendrą, granatem, czerwoną cebulą, orzechami oraz oliwą. Smacznego!
Jeśli jednak obiad to dla Was danie mięsne, klikajcie po przepis na aromatyczny paprykarz z kurczakiem i domowymi kluseczkami.