Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Onigiri

5.0
(26)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Onigiri sushi to pyszne kanapki ryżowe, które możesz zrobić na lunch lub na kolację. Tu znajdziesz przepis na onigiri sushi z pastą z tuńczyka. 

Składniki:

Ryż do sushi:

ryż do sushi 350 gramów
woda 400 mililitrów
ocet ryżowy 70 mililitrów
cukier 20 gramów
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
woda 30 (do zaprawy) mililitrów
dashi z kombu 1 łyżeczka

Majonez japoński:

żółtko jajek 2 sztuki
olej 200 mililitrów
ocet 30 mililitrów
Sól morska jodowana Prymat w młynku do smaku
dashi z kombu 10 mililitrów
cukier 10 gramów
Musztarda chrzanowa Prymat 1 łyżeczka
przyprawa 7 smaków 1 łyżeczka

Nadzienie do onigiri:

majonez japoński 1 łyżka
przyprawa 7 smaków 2 łyżeczki
chili Prymat 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
pasta miso ciemna 1 łyżeczka
sok z cytryny z 1/4 owocu
tuńczyk w sosie własnym 170 gramów
ogórek zielony 50 gramów

Dodatki:

nori
przyprawa 7 smaków
czarny sezam

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Onigiri

Ryż do suhi:

Ryż do sushi dokładnie wypłucz, minimum 3 razy, aż woda będzie klarowna. Wypłukany ryż przełóż do garnka, zalej wodą, przykryj, jak najszybciej zagotuj, po czym zmniejsz ogień na minimum i gotuj przez czas który zaleca producent na opakowaniu.

W tym czasie przygotowujemy zaprawę do ryżu: do miseczki wlewamy wodę, ocet ryżowy, dashi, cukier oraz sól i całość dokładnie mieszamy.

Ugotowany ryż rozkładamy na płasko, doprawiamy zalewą, dokładnie oraz delikatnie mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.

Majonez japoński:

Do wysokiego naczynia wbijamy żółtka, dodajemy ocet, dashi, sól, czosnek suszony, cukier, musztardę, przyprawę 7 smaków, całość zalewamy olejem i miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji luźnego majonezu.

Nadzienie do onigiri:

Do miseczki przekładamy łyżkę majonezu, dodajemy przyprawę 7 smaków, chili, imbir, pastę miso oraz sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy, następnie dodajemy tuńczyka oraz ogórka i dokładnie mieszamy.

Kiedy wszystkie składniki mamy gotowe przechodzimy do formowania onigiri, 70 g ryżu przekładamy do formy, dokładnie ubijamy, następnie kładziemy  2 łyżki nadzienia, ponownie nakładamy ryż, całość dokładnie ubijamy i wyciągamy gotowe onigiri, które zawijamy w pasek nori oraz posypujemy sezamem i/lub przyprawą 7 smaków.

Smacznego!

Jak zrobić przyprawę 7 smaków - KLIKAJ.

Jeśli lubisz kuchnię japońską zajrzyj do przepisu na sushi

 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak