Faszerowane jajka

Faszerowane jajka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Jajka faszerowane to przekąska na śniadanie - nie tylko wielkanocne. W tym przepisie znajdziecie poradę, jak zrobić domowy majonez i pyszny farsz warzywny do nadziewania jajek. Spróbujcie!

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Majonez:

  • musztarda delikatesowa

    1 łyżeczka
  • żółtko

    1 sztuka
  • olej

    100 mililitrów
  • sok z cytryny

    z 1/8 owocu

Farsz do jajek:

  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • cebula dymka

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • kurkuma

    1/2 łyżeczki
  • papryka wędzona

    1/2 łyżeczki
  • sól morska Prymat

    do smaku
  • żółtka

    6 sztuk
  • majonez

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Majonez:

Wlej olej do wysokiego naczynia, dodaj musztardy, 1 żółtko, sok z cytryny i zblenduj w wysokim wąskim naczyniu na jednolitą masę.

Jajka:

6 jajek ugotuj na twardo, przekrój na pół i oddziel żółtka od białek.

W miseczce wymieszaj paprykę, cebulę, ugotowane żółtka oraz majonez, dodaj kurkumę i paprykę wędzoną. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.

Gotową masą faszeruj połówki ugotowanych białek, podawaj z mixem sałat i kiełków.

Doradca Smaku
Składniki na majonez muszą być w tej samej temperaturze - najlepiej pokojowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat