Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane jajka

5.0
(36)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jajka faszerowane to przekąska na śniadanie - nie tylko wielkanocne. W tym przepisie znajdziecie poradę, jak zrobić domowy majonez i pyszny farsz warzywny do nadziewania jajek. Spróbujcie!

 

Składniki:

Majonez:

Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 sztuka
olej 100 mililitrów
sok z cytryny z 1/8 owocu

Farsz do jajek:

papryka czerwona 1/2 sztuki
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 sztuka
cebula czerwona 1/2 sztuki
kurkuma 1/2 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
żółtko jajek 6 sztuk
majonez 2 łyżki

Porada

Składniki na majonez muszą być w tej samej temperaturze - najlepiej pokojowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane jajka

Majonez:

Wlej olej do wysokiego naczynia, dodaj musztardy, 1 żółtko, sok z cytryny i zblenduj w wysokim wąskim naczyniu na jednolitą masę.

Jajka:

6 jajek ugotuj na twardo, przekrój na pół i oddziel żółtka od białek.

W miseczce wymieszaj paprykę, cebulę, ugotowane żółtka oraz majonez, dodaj kurkumę i paprykę wędzoną. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.

Gotową masą faszeruj połówki ugotowanych białek, podawaj z mixem sałat i kiełków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak