Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Dodatki
-
bułka żytnia
1 sztuka -
bekon
2 plastry -
pomidor
3 plastry -
rukola
1 garść -
Musztarda grillowa Prymat
Karkówka
-
karkówka
100 gramów -
ketchup
2 łyżki -
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
olej
2 łyżeczki -
Papryka węgierska słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Cebula piklowana
-
cebula czerwona
1 sztuka -
ocet
50 mililitrów -
woda
200 mililitrów -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
cukier
1 łyżeczka
Sposób przygotowania
1. Do miseczki przełóż ketchup, dodaj majeranek, suszony czosnek, wędzoną paprykę.
2. Całość dopraw sola oraz pieprzem i w tak przygotowanej marynacie trzymaj mięso od 2 do 24 godzin.
3. Zamarynowana karkówkę smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju przez ok 4-5 minut z każdej strony.
4. W rondelku zagotuj wodę, dodaj ocet, sól oraz cukier i wrzuć pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i gotuj przez ok 1 minutę.
5. Kiedy karkówka jest gotowa na tej samej patelni usmaż boczek na złoty kolor.
6. Bułkę przekrój na pół, spód wysmaruj musztardą grillową o lekko ostrym i aromatycznym smaku.
7. Połóż plastry soczystego pomidora, słodko-kwaśną piklowana cebulę, chrupiący bekon, pikantną rukolę i soczystą karkówkę.
8. Kanapkę przykryj druga częścią bułki.
Chcesz więcej pysznych przepisów na kanapki?
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się