Co na obiad: Klasyczny stek z rabarbarowym chutney wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Klasyczny stek z rabarbarowym chutney wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

To pomysł na obiad dla fanów konkretnych porcji mięsiwa. Jednak przygotowując stek, warto zadbać też o smaczne dodatki. Sami sprawdźcie, co zaproponował Piotr Ogiński!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Stek

  • antrykot wołowy

    200 gramów
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • rozmaryn

    1 gałązka
  • masło 82%

    25 gramów

Pieczarki

  • pieczarki portobello

    2 sztuki
  • oliwa

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • ser typu Edam

    50 gramów
  • estragon

    2 łyżeczki
  • Musztarda francuska Prymat

    3 łyżeczki

Chutney z rabarbaru

  • oliwa

    łyżeczka
  • cebula

    1/2 sztuki
  • rabarbar

    100 gramów
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • imbir

    1 łyżeczka
  • cukier brązowy

    60 gramów

Dodatkowo

  • pomidorki koktajlowe

    sztuk
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Klasyczny stek z rabarbarowym chutney wg Piotra Ogińskiego

Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy rabarbar, cebulę, skórkę z cytryny oraz imbir i smażymy delikatnie przez 4 minuty.

Po tym czasie dodajemy cukier i dusimy kolejne 5-6 minut. Po 5-6 minutach dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Kiedy chutney stygnie przechodzimy do pieczarek, które polewamy oliwą z oliwek, solimy i grillujemy 3-4 minuty z każdej strony.

W tym czasie w misce łączymy starty ser, musztardę francuską, sól oraz estragon i tak przygotowanym farszem nadziewamy pieczarki, które grillujemy 4 minuty. Obok grillujemy pomidorki.

Stek wrzucamy na gorącą patelnie i grillujemy 4 minuty z każdej strony. Usmażonego stek doprawiamy pieprzem czosnkowym, gałązką rozmarynu i na patelni zdjętej z ognia.

Stek podajemy z pieczarkami, chutney, grillowanymi pomidorkami, smażonym czosnkiem, sokami z patelni oraz świeżym rozmarynem. 

 

A jeśli lubicie kuchnię meksykańską, to zapraszam Was do obejrzenia video z przepisem na meksykański stek z salsą pico de gallo.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat