Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Klasyczny stek z rabarbarowym chutney wg Piotra Ogińskiego
Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy rabarbar, cebulę, skórkę z cytryny oraz imbir i smażymy delikatnie przez 4 minuty.
Po tym czasie dodajemy cukier i dusimy kolejne 5-6 minut. Po 5-6 minutach dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Kiedy chutney stygnie przechodzimy do pieczarek, które polewamy oliwą z oliwek, solimy i grillujemy 3-4 minuty z każdej strony.
W tym czasie w misce łączymy starty ser, musztardę francuską, sól oraz estragon i tak przygotowanym farszem nadziewamy pieczarki, które grillujemy 4 minuty. Obok grillujemy pomidorki.
Stek wrzucamy na gorącą patelnie i grillujemy 4 minuty z każdej strony. Usmażonego stek doprawiamy pieprzem czosnkowym, gałązką rozmarynu i na patelni zdjętej z ognia.
Stek podajemy z pieczarkami, chutney, grillowanymi pomidorkami, smażonym czosnkiem, sokami z patelni oraz świeżym rozmarynem.
A jeśli lubicie kuchnię meksykańską, to zapraszam Was do obejrzenia video z przepisem na meksykański stek z salsą pico de gallo.