Co na obiad: Łosoś teriyaki wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu - sięgnijcie po przepis na delikatnego, słodkiego łososia w sosie teriyaki, który jest szybki w wykonaniu i banalnie prosty. Pokochacie to danie! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Łosoś teriyaki:

  • łosoś

    300 g
  • sos sojowy

    50 ml
  • miód

    2 łyżeczki
  • ocet ryżowy

    20 ml
  • mirin

    20 ml
  • chili Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Sałatka z pomarańczy:

  • pomarańcze

    2
  • imbir świeży

    2 łyżeczki
  • chili

    1 sztuka
  • spaghetti

    z 1/2 cukini
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    do smaku
  • świeża kolendra

    garść
  • olej

    1 łyżeczka
  • czarny sezam

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy sos sojowy, mirin oraz ocet ryżowy, dodajemy miód, całość doprawiamy chili, imbirem oraz czosnkiem i lekko podgrzewamy, tak by miód się roztopił.

Gotową marynatę przelewamy do miseczki, studzimy i marynujemy w niej łososia przez ok 20 minut.

W międzyczasie w miseczce łączymy pomarańczę z imbirem, cukinią, chili oraz kolendrą, dodajemy olej, całość doprawiamy solą oraz czarnym sezamem i dokładnie mieszamy.

Łososia smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni zaczynając od strony skóry, przez ok 2-3 minuty z każdej strony.

Po tym czasie łososia zalewamy resztą marynaty, całość redukujemy ok 2 minuty.

Gotowego łososia podajemy wraz z ryżem, japońskim majonezem, sałatką oraz sosem teriyaki.

Smacznego!

Masz apetyt na inne dania kuchni azjatyckiej? Mam dla Ciebie przepis na delikatnego kurczaka teriyaki. Palce lizać!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat